НАЧАЛО » ������

Пясъчна буря спря добива на кувейтски петрол

Кувейт е четвъртият по обем износител на петрол от страните-членки на ОПЕК и дневно добива около 2,3 млн. барела от суровината

fb
3E news
fb
26-03-2011 03:03:18
fb
Кувейтската държавна петролна компания KPC временно е преустановила добива и износа на петрол, заради силна пясъчна буря в петък срещу съботапрез нощта, съобщава китайската агенция Синхуа, на която се позовават и световните агенции.

"Заради лошото време е въведено извънредно положение във всички обекти на KPC, вкл. и експортните бази", обяви Шейх Талал, представител на държавната компания.

 

Според него извънредното положение ще бъде отменено, когато спре бурята и природните условия позволяват да бъде възстановен първо добива, а след това и износа на петрол.

 

Заради силната пясъчна буря, която на много места намали видимостта до 4-5 метра, беше затворено и международното летище на Кувей. Държавата е четвъртият по обем износител на петрол от страните-членки на ОПЕК и дневно добива около 2,3 млн. барела.

 

Ако износът на петрол от Кувейт не бъде възстановен в понеделник, анализатори, потърсени от Reuters, прогнозират нов скок на суровината.

 

В петък на лондонската борса IСE цените на априлските фючърси затвориха на 115,59 долара за барел. На Нюйоркската електронна борса NYMEХ лекият американски петрол с доставка през май затвориха на 105,4 долара за барел.


По статията работи:

Георги Вулов