НАЧАЛО » ������

Кокошките ни отиват в широки клетки до края на май

fb
3E news
fb
30-01-2012 06:46:00
fb
Всички българските птицеферми трябва да покрият специфичните изисквания за изграждането на клетки за отглеждане на кокошки-носачки, отговарящи на изискванията на Европейския съюз за хуманно отношение, до края на май т.г. Това са се споразумяли министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, представители на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов и представители на Браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциацията на земеделските производители в България. Срокът, който ЕК е дала на 14 –те страни членки, които все още не са покрили изискванията, е до края на юли.


Миналата седмица стана известно, че Европейската комисия започва наказателна процедура срещу България и още 12 държави от ЕС заради това, че не са изпълнили изискванията за уголемени клетки за кокошки носачки.


България ще изпълни този ангажимент два месеца по-рано, за да се предотвратят финансовите санкции за страната ни, заяви след срещата в земеделското министерство аграрният министър Мирослав Найденов, цитирано от БТА.


В момента от 121 птицеферми едва 10 не отговарят на изискванията, съобщи Иван Ангелов, председател на Браншовия съюз на производителите на яйца. Броят на птиците, които не се отглеждат според изискванията към днешна дата, е 400 хиляди. В Гърция например 90 на сто от птицефермите не отговарят на изискванията, а в - Полша 50 на сто, подчертаха от бранша.
По статията работи: