НАЧАЛО » ������

Надзорният съвет на Здравната каса ще заседава извънредно заради актуализацията на бюджета й

Министерският съвет вчера реши, че пари за здраве ще бъдат отпуснати само при стриктни мерки за намаляване на дефицита

fb
3E news
fb
10-07-2014 09:52:00
fb

Надзорният съвет на Здравната каса ще заседава извънредно във връзка с актуализацията на бюджета на институцията. Заседанието бе свикано след като преди ден от Здравното министерство изпратиха писмо до Касата, в което поискаха изготвяне на пакет от мерки, които да обосноват нуждата от повече пари за здраве. Министерският съвет трябваше вчера да обсъди въпроса за актуализацията на Касата преди да го внесе в парламента за обсъждане от депутатите. Вместо това обаче министрите възложиха на Надзорния съвет на Касата да изготви мерки, с които максимално да намали дефицита на институцията вместо да се прави актуализация на бюджета и да търси пари от други министерства. 

Министерството на финансите е поискало от председателя на Надзорния й съвет д-р Бойко Пенков да потърсят буфери в бюджета на Касата, за да не се налага и актуализация на републиканския бюджет. Финансовият министър е напомнил, че по Закона за държавния бюджет има дефицитен лимит, който не бива да се надхвърля. Затова трябвало да се потърсят варианти за вътрешни пера, чиято издръжка може да бъде намалена. Финансовото министерство щяло да обмисли и възможността за увеличаване на средствата за здравеопазване за сметка на други министерства.

Надзорният съвет на касата ще представи новия си анализ на Финансовото министерство, а то ще го внесе в Министерски съвет, информира Андреева. МС пък ще внесе предложението в парламента, което ще съдържа различните варианти за актуализация на бюджета на касата. Финансовото министерство е принципал на НЗОК изплаща средствата и контролира разходите на касата“, застрахова се Андреева.

Искането за актуализация на бюджета ще бъде обсъдено следващата седмица и в зависимост от предложените мерки ще се реши дали въобще се прави актуализация и ще се наливат ли допълнителни средства, за да се спаси системата. Идеята Здравната каса да намери вътрешни резерви и да приложи по-строг контрол на разходваните от болниците, с което максимално да намали дефицита.

От касата поискаха допълнително 330 млн. лв., защото по техни изчисления толкова няма да стигнат за здраве през 2014-а година. Тази седмица стана ясно, че от здравни вноски, събрани в повече от планираното, могат да бъдат набавени не повече от 80 млн. лв. Все още обаче не е обявено колко средства ще може да предостави държавата.

В началото на седмицата при консултациите между парламентрано представените партии стана ясно, че консенсус  ще има само при актуализация бюджета на Здравната каса. Това обаче към момента няма да се случи. Така че под въпрос е и кворума в парламента.

 

 

здравна каса
НЗОК
Надзорен съвет
актуализация на бюджета
мерки
Министерски съвет
Министерство на здравеопазването
По статията работи: