НАЧАЛО » ��������

UNCTAD: Световната търговия нараства с почти 10 на сто през първите три месеца на годината

fb
3E news
fb
19-05-2021 12:21:20
fb
Източник: Coface, архив

През второто тримесечие на 2021-а световната търговия със стоки и услуги ще нарасне в стойностно изражение до 6,6 трилиона долара, което е увеличение с 31 на сто. Това прогнозира днес Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД - UNCTAD), цитирана от световните агенции. През втората половина на 2021-а се очаква значително активизиране на търговията и според експертите на ЮНКТАД то ще достигне 16 на сто спрямо 2020-а, предаде БТА.

Възстановяването на търговията продължава да бъде неравномерно и това важи най-вече за развиващите се страни, се посочва в доклада на ЮНКТАД.

През първото тримесечие на 2021-а световната търговия се е увеличила с близо 10 на сто на годишна основа. С 3 на сто са по-високи и показатели за първото тримесечие на 2019 година. Скокът в глобалната търговия през първите три месеца на 2021-а се дължи на значителното увеличение на обема на износа в страните от Източна Азия.

Китай, Индия и Република Южна Африка постигнаха по-високи резултати в сравнение с другите големи икономики, отбелязват експертите на ЮНКТАД.

Като цяло очаква се световната икономика да нарасне с 16 на сто през 2021-а в сравнение с миналата година.

Въпреки икономическите трусове, предизвикани от пандемията от Ковид-19, световната търговия бе стабилна като цяло през 2020-а. Този резултат се дължи в значителна степен на устойчивостта на икономиките на Източна Азия, които бързо се справиха с пандемията, защото успяха да извлекат ползи от нарастването на търсенето на продукти, свързани с мерките в борбата срещу новия коронавирус.

световна търговия
данни
UNCTAD
ръст
По статията работи:

3E news