НАЧАЛО » ��������

Ifo: Планираното германско законодателство за ограничаване на парниковете емисии ще бъде скъпа спирачка за икономиката

fb
3E news
fb
18-06-2021 06:06:07
fb
Източник: Coface, архив

Планираното от германското правителство законодателство за ограничаване на парниковите емисии ще бъде скъпа спирачка за икономическия растеж. Оценката е на мюнхенския икономически институт Ифо (Ifo), предаде ДПА. Решенията с твърде кратка времева рамка биха оскъпили постигането на дългосрочните цели за климата, заяви днес Карен Пител, ръководител на Центъра за енергия, климат и ресурси към Ифо, цитиран от БТА.

Поставянето на цели за емисии за конкретни години може да има отрицателен ефект върху иновациите в частния сектор, според Пител.
Премахване на целите за определени сектори може да намали разходите за постигане на целите за икономиката като цяло, допълва специалистът. Без годишните цели ще са необходими по-малко корекции и ще има по-голямо пространство за динамично техническо развитие.
Пител изтъкна несигурността около значението на различните видове технологии. Например, водородът и синтетичните горива вероятно ще играят основна роля в промишлеността и в товарния и въздушния транспорт.

Само че е невъзможно да се предвиди кога зеленият водород, произведен от възобновяеми енергийни източници, ще се предлага на конкурентни цени.
Според Ифо различни проучвания оценяват разходите за намаляване на въглеродните емисиите с 90 до 95 процента до 2050 година на 960 милиарда евро до 3,354 трилиона евро. Това означава, че ефективното изпълнение е особено важно.
През май германският кабинет одобри мерки за намаляване на емисиите с 65 на сто до 2030 година спрямо 1990 година и постигане на климатична неутралност или нулеви нетни емисии до 2045 година, припомня ДПА.

икономически ръст
проблеми
По статията работи:

3E news