НАЧАЛО » ��������

GTM Research публикува прогнозата си за глобалното развитие на слънчевата енергетика до 2023 г.

fb
3E news
fb
11-08-2018 10:00:00
fb

Консултантската компания GTM Research излезе с прогноза за развитието на слънчевата енергетика до 2023 г., включително.

В докладът си ‘Global Solar Demand Monitor’ експертите от компанията прогнозират, че през тази година в света ще бъдат въведени в експлоатация 85,2 ГВт слънчеви електроцентрали, което е повече от 2016 г., но по-малко от 2017 г., през която секторът се увеличи почти със 100 ГВт.

През третото тримесечие на 2018 г. ще се наблюдава най-ниското тримесечно ниво на глобалното търсене на фотоволтаици от 2015 г., което почти изцяло се дължи на Китай, тъй като преференциалните тарифи за комунални проекти са ограничени до 10 ГВт. Търсенето през четвъртото тримесечие ще се увеличи с 42%, тъй като китайският пазар ще започне да се възстановява.  

Както става ясно, като причина за понижението на темповете е промяната на политиката на Китай, което ще доведе до спад на новото строителство на фотоволтаици в страната през 2018 г. От GTM смятат, че през тази година в Китай ще бъдат пуснати в експлоатация общо 28,8 ГВт. Предвид това, че през 2017 г. на Китай се падаха над половината от новите слънчеви централи, построени в света, то експертите смятат, че последните събития ще се отразят върху този сектор в световен мащаб.

Прогнозирането на китайския пазар е изключително трудно, припомнят от своя страна някои анализатори. Както е известно през първото полугодие на тази година слънчевата енергетика на Китай се увеличи с 24,3 ГВт, но и ръководството на страната промени политиката си.  Въпреки това, според един от водещите производители на слънчеви модули Trina Solar китайският пазар може да достигне до 35 – 37 ГВт през 2018 г. Други експерти прогнозират от своя страна ръст на слънчевата енергетика от порядъка на 105 ГВт (IHS Markit).

Експертите на GTM от своя страна смятат, че глобалният пазар ще успее да преодолее китайските  спад при слънчеви мощности още през следващата 2019 г. Според данните, през 2020 г. в света ще бъдат построени над 120 ГВт, като тези темпове на ръст ще се запазят до края на прогнозния период до 2023 г. включително.

Според GTM Research, установената мощност на световната слънчева енергетика към края на 2023 г. може да се увеличи повече от два и половина пъти (от нивото от 2017 г.) и ще е от порядъка на 1050 – 100 ГВт, което е съпоставимо с прогнозите, оповестени по-рано от Solar Power Europe.

Понижението на цените на слънчевите модули през тази година, предизвикано от свръхпроизводството в Китай ще започне са отразява върху икономиката на проектите през 2020 г., смятат от GTM. Според авторите на документа, дела на слънчевите модули в общите капиталови разходи силно варират в зависимост от региона, в диапазона от 19 – 57 %.

Понижението на цените на модулите ще доведе до спад на капиталовите разходи с 6 до 18 % (на повечето пазари с 10 – 14 %). Това на свой ред ще повлияе върху цените за единица енергия. GTM смята, че на пазарите, на които е лидер стойността може да спадне до около 1,5 цента за кВтч.

 

https://www.woodmac.com/our-expertise/focus/Power--Renewables/global-solar-demand-monitor-q2-2018/

GTM Research
Global Solar Demand Monitor
соларна енергия
фотоволтаици
слънчева енергетика
ВЕИ
Китай
глобален пазар на слънчева енергия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева