НАЧАЛО » ��������

Engie е прекратила подготовката за продължаване на живота на два блока на АЕЦ

fb
3E news
fb
01-03-2021 09:03:02
fb

Компанията Engie е прекратила изпълнението на подготвителните дейности, необходими за продължаване с 20 години на два атомни енергийни блока в Белгия.

Властите в Белгия се придържат към политиката за отказ от атомна енергетика през 2025 година, което означава затваряне на седем действащи енергийни блока в страната. Отказът обаче може и да не бъде изпълнен до край. За двата блока (Doel-4 и Tihange-3) може да бъде направено изключение, което да им позволи да останат в действие за неопределен срок – близо до 20 години.

Правителството на Белгия се готви да се произнесе по този въпрос през ноември 2021 година.

Въпреки това компанията Engie, като основен собственик на блоковете обяви за спиране на работата по подготовката за продължаването на живота им.
„След изявлението на белгийското правителство през четвъртото тримесечие на 2020 година беше взето решение за прекратяване на всички подготвителни работи, които биха дали възможност да се продължи срока на експлоатация на двата енергийни блока с 20 години след 2025 година, тъй като е малко вероятно, че такова продължаване може да се случи предвид техническите и нормативни ограничения“, се казва в съобщение на компанията.

Engie
АЕЦ
Белгия
Doel-4
Tihange-3
По статията работи:

3E news