НАЧАЛО » ��������

Engie планира да затвори двата си АЕЦ и да ги замени с газови мощности

fb
3E news
fb
04-12-2020 11:12:40
fb

Белгия планира за затвори атомните си електроцентрали Doel и Tihange в периода 2022-2025 години.

Централите се управляват от Engie Electrabel – белгийската дъщерна компания на Engie. Тъй като двете атомни електроцентрали произвеждат почти половината от електроенергията  на Белгия, то те трябва да бъдат заменени със съответстващи мощности. Това е от значение и за Engie, за да запази дела си на местния пазар.

В тази връзка компанията планира да построи в страната четири парогазови електроцентрали с мощност от 2950 МВт. Engie има намерение да открие електроцентрала с мощност от 880 МВт на площадка на BASF в Антверпен. Две по-големи газови електроцентрали се планира да бъдат построени във Вилворде (870 МВт) в района на Лиеж, а по-малка с мощност от 330 МВт на обекта Amercoeur в Шарлероа.

Компанията вече е подала съответните документи за получаване на разрешение и е получила одобрение от системния оператор Elia за включване на обектите към мрежата.

Стремежът на Engie е да получи всички разрешения до първия етап на конкурса за мощности, който ще се състои на 1 октомври 2021 година. Белгийското правителство въведе специален механизъм за заплащане на мощност - Capacity Remuneration Mecanism за привличане на инвестиции в газови мощности.

През ноември тази година  Engie Electrabel реши да не инвестира в продължаване на живота на двете белгийски атомни електроцентрали, тъй като правителството на Белгия се ангажира с отказ от ядрената енергия.

АЕЦ Tihange
АЕЦ Doel
газови електроцентрали
Engie
Engie Electrabel
По статията работи:

3E news