НАЧАЛО » ��������

EK ще следи по 11 показателя Плановете за възстановяване на страните

37 на сто от сумите, залегнали в плановете, трябва да бъдат насочени към опазване на природата

fb
3E news
fb
22-04-2021 02:24:46
fb
Източник: ЕК

Европейската комисия внесе днес допълнителни разяснения за очакванията си към съдържанието на плановете на страните от ЕС за възстановяване на икономиката от последиците от пандемията. Комисията отбелязва, че ще оценява плановете по 11 показателя, сред които са изпълнението на препоръките й за икономически реформи, отправяни отделно всяка година към всяка държава. Ще бъде необходимо 37 на сто от сумите, залегнали в плановете, да бъдат насочени към опазване на природата, 20 на сто за цифровизация, а останалите да бъдат за работни места и укрепване на институциите и обществото, припомня БТА.

ЕК уточнява, че дава съвети на правителствата как да подготвят черновите, за да се избегне предварително допускането на несъответствия. Комисията насърчава държавите да предвидят средства за развитие на нови преработвателни технологии, за саниране на обществени сгради, за подобряване на обществения транспорт и за зарядни станции, за цифровизиране на системите на правосъдието, здравеопазването и образованието, за електронно управление.

При подаването на окончателните планове държавите ще имат право да поискат предплата по бъдещите бюджетни разходи. Предвижда се при одобряването на плановете да бъдат авансово осигурени 13 на сто от предвидените бюджетни суми. Комисията пояснява, че ако плановете бъдат одобрени навреме и ако бъде въведено законодателството за нови европейски данъци, първите плащания може да се очакват от средата на годината.

ЕК отново отбелязва, че 30 април не е краен срок за подаване на плановете, но изразява очакване документите да бъдат изпратени при първа възможност. По-рано днес комисията съобщи, че е получила първия окончателен план - от Португалия. Останалите страни от ЕС са изпратили чернови, поясни комисията.
Очаква се Европейският съд да се произнесе по решението бъдещите бюджетни разходи да бъдат обвързани със състоянието на върховенството на закона. Европейският парламент вчера съобщи, че създава работна група, която да участва в оценката на плановете и проследяването на тяхното изпълнение.

За да започнат плащанията, ЕК трябва да се произнесе в срок от два месеца от получаването на плановете. След това Съветът на ЕС в срок от един месец следва да одобри предложението на комисията за изплащането на сумите към държавите. Комисията отбелязва, че разходите по плановете ще бъдат следени от ОЛАФ, Сметната палата на ЕС и от Европейската прокуратура.

ЕП
планове за възстановяване
преглед
критерии
опазване на околната среда
По статията работи:

3E news