НАЧАЛО » ��������

75 процента от глобалното производство на стомана цели постигане на въглеродна неутралност

fb
3E news
fb
04-05-2021 10:05:51
fb

Декарбонизацията на стоманената индустрия е сред основните задачи в контекста на Парижкото споразумение за климата, тъй като според изчисленията на производството на стомана се дължат 8 % от глобалните емисии от СО2.

Организацията LeadIT (Leadership Group for Industry Transition) се поставя цел за създаване на  база данни за металургичните предприятия и проекти, които са насочени към постигане на въглеродна неутралност Green Steel Tracker.

Green Steel Tracker събира публични съобщения за инвестиции за постигане на нисковъглеродни емисии в стоманодобивната индустрия, за да ги представи на едно място, обясняват Valentin Vogl (Lund University) и Felipe Sanchez (LeadIT).

Към настоящия момент в публикуваната база данни са включени 42 проекта на 15 държави.

В технологичният план се отбелязва ясната тенденция за преход към процеса на пряко възстановяване. Голяма част от тях са водородни проекти. Няколко от проектите предвиждат преход от въглища към природен газ, а след това към водород. Други от проектите залагат на използването на CCS (улавяне и съхранение на въглерод) при работа с доменни пещи. В отделни проекти се разглежда въвеждането на пряка електролиза, биоенергетика.

Според авторите, около 75 % от глобалното производство на стомана е насочено към цели (корпоративни или национални) за постигане на въглеродна неутралност до определена дата. Този висок процент се дължи на факта, че авторите вземат предвид националната цел за постигане на нулеви емисии в Китай, който е и основният производител на стомана.

На корпоративно ниво цели за постигане на въглеродна неутралност си поставят компании като ArcelorMittal, Baowu (Китай), Nippon Steel, ThyssenKrupp, Tata Steel Europe и други.

„Днес вече е ясно, че металургията ще се откаже от въглищата“, казва Valentin Vogl, директор на Lund University и един от авторите на проекта.
Това ще стане твърде бавно, някои ангажименти за намаляване на емисиите и въвеждането на нови производствени методи все още са твърде неясни, но има раздвижване. Въпреки факта, че се виждат първите производствени мощности за производство на зелена стомана, ние, за съжаление, за съжаление няма силно желание за отказ от производството с използване на доменни пещи. Необходими са политически решения и ангажираност, за затваряне на съществуващите стоманодобивни заводи, когато бъде изградено ново и екологично чисто производство. Зелената стомана трябва да бъде не  просто допълнение към днешните стоманодобивни заводи с високи емисии,  влияещи върху климата."

„Много от включените в базата проекти са анонсирани през последните шест месеца. Енергийният преход при производството на стомана набира обороти и изглежда, че се превръща в състезание“, добавя той.

Още по темата: Глобалната зелена надпревара - проекти на бъдещето или реалност

Базата данни на Green Steel Tracker е достъпна на: https://www.industrytransition.org/insights/new-green-steel-tracker/

Green Steel Tracker
стоманодобив
нулеви емисии
декарбонизация
производство на зелена стомана
По статията работи:

3E news