НАЧАЛО » ��������

САЩ подкрепят енергийните проекти на Гърция за диверсификация на газовите доставки

fb
3E news
fb
30-06-2020 12:49:27
fb

Работната група на високо ниво по въпросите на енергетиката и стратегическия диалог на Гърция и САЩ и провела второто си заседание, на което двете делегации се обявяват от спазване на всички държави от Източното Средиземноморие на международното право, включващо и международното морско право.

Делегациите на Гърция и Съединените Щати отново са потвърдили подкрепата си за диверсификация на източниците на енергия в Източното Средиземноморие. Това става ясно от съвместното изявление, изпратено от външното министерство на Гърция до РИА Новости.

„Правителствата на Съединените Щати и Гърция проведоха чрез видеоконферентна връзка на 29 юни 2020 г. второто заседание на работната група на високо ниво по стратегическия диалог по енергийните въпроси. Председателят на делегацията на САЩ, заместник държавният секретар на САЩ по енергийните ресурси Франсис Фенън, заместник-министъра на енергетиката на САЩ Марк Менезес, заместник-министъра на външните работи на Гърция по икономическата дипломация Константинос Франкоянис и заместник-министъра на околната среда и енергетиката Герасимос Томас потвърдиха ангажимента на Гърция и Съединените Щати за съвместна работа в подкрепа на диверсификацията на източниците на енергия в Югоизточна Европа, сътрудничеството с регионалните партньори в Източното Средиземноморие за развитието на енергетиката и осигуряването на регионална енергийна сигурност“, се казва в съвместното изявление.

Работната група по енергетика отбелязва „неотклонно растящото двустранно сътрудничество след срещата в рамките на стратегическия диалог между САЩ и Гърция през декември 2018 г. и октомври 2019 година“.

Двете страни заявяват за подкрепата на механизма „3+1“ (Гърция, Израел, Кипър плюс САЩ) и газовият форум EastMed Gas.

Заместник държавният секретар Фенън е изразил удовлетворение от завършването на строителството на гръцкия участък от Трансадриатическия газопровод (TAP), подкрепата си за продължаването на строителството на газопровода между Гърция и България (IGB) и дейностите по LNG-проекта в Александруполис, както иподземното хранилище за природен газ в Кавала, а също така и интерконектора между Гърция и Северна Македония.

„Делегациите на Гърция и Съединените Щати потвърдиха подкрепата си за диверсификацията на вариантите за експорт на източниците на енергия в Източното Средиземноморие, повишаването на регионалната и европейската енергийна сигурност и обезпечаването на търговска ефективност, което може да включва нови инфраструктурни проекти, такива като EastMed”, се казва в цитираното изявление.

Освен това са били обсъдени и потенциални инвестиции на частния сектор от САЩ в гръцкия енергиен сектор, възможностите за пазара на петрол и разширяване на сътрудничеството в областта на ВЕИ.

„Страните приветстваха участието на ExxonMobil в сътрудничество с  Total и Hellenic Petroleum в двата морски района, предоставени за изследване и разработка в западен и югозападен Крит и се надяват на установяване на нови партньорски отношения в тази област“, се казва още в документа.

сащ
Гърция
енергийни проекти
диверсификация на газовите доставки
По статията работи:

3E news