НАЧАЛО » ��������

До 2023 г. Eni планира да се откаже от палмовото масло като гориво

Компанията разработи стратегическа пътна карта за икономическa и екологична устойчивост в синхрон с целите за декарбонизация

fb
3E news
fb
18-01-2021 10:55:13
fb
Снимка: eni.com

Eni разработи стратегическа пътна карта за следващите 30 години, които съчетават икономическa и екологична устойчивост. Tова показва доклад „Making the most of Europe’s climate leadership“ от European Roundtable for Industry за европейските компании, лидери в борбата с климатичните промени и целите на ЕС за намаляване на емисиите, с който 3eNews разполага. Стратегическата пътна карта задава цел от 80% намаляване на нетните емисии в трите етапа на ограничаване до 2050 година. Това се отнася за всички продукти на компанията по целия жизнен цикъл на производство. До 2050 година компанията трябва да постигне 55% спад на емисионната интензивност спрямо 2018 година.

Италианската петролна и газова компания Eni със седалище в Рим е смятана за една от седемте петролни компании "Supermajor" в света, има операции в 66 държави с пазарна капитализация от 55,61 милиарда щатски долара към 31 декември 2019 г.

Целите за декарбонизация на компанията включват ограничаване на емисиите в цялата група в рамките на първите два етапа до 2040 година.

„По този път към декарбонизацията от нашите дейности, ние се стремим да насърчаваме процес на кръгова икономика и биопродукти,“ коментират от асоциацията.

Водещият проект в тази посока е представен от преобразуване на традиционните рафинерии в биорафинерии за производство на високо качество биогорива. Това е направено благодарение на патентована технология Ecofining ™, базирана върху гъвкав процес на хидрогениране, който прави възможно използването на суровини от биологичен произход като суровина.

Във Венеция през 2014 г. първата традиционна рафинерия в света беше превърната в  биорафинерия. След това, със стартирането на биорафинерията Gela през 2019 г., Eni достигна общ капацитет за преработка на над 1 милион тона биогорива. Тези предприятия биха могли да използват нарастващи количества усъвършенствана суровина, като например използвано растително масло, животински мазнини, водорасли и странични продукти. Тази диверсификация на суровината в стратегията на компанията ще позволи на Eni да спре да използва палмово масло до 2023 година

 

 

 

 

Eni
емисии
декарбонизация
екологична устойчивост
гориво
ЕК
European Roundtable for Industry
Making the most of Europe’s climate leadership
По статията работи:

Рая Лечева