НАЧАЛО » ��������

ЕС започна проверка на сделката на GE и Alstom

fb
3E news
fb
24-02-2015 03:24:00
fb

Европейският съюз (ЕС) създава пречки за сделката на General Electric Co. за покупката на енергийния бизнес на френската Alstom SA. ЕСобяви за започване на подробн проверка на предложената сделка, в частност дали може да доведе до повишаване на цените на големите газови турбини.

 

Провеждането на подобни проверки от страна на регулаторите от Брюксел няма нищо необичайно и те в повечето от случаите не влияят върху сделките. Решението на ЕС обаче създава нова неопределеност около големите сделки на американската компания, след като преде 14 години европейските регулатори блокираха сделката по покупката й на Honeywell International Inc. за 43 млрд. долара.

 

GE спечели срещу Siemens и Mitsubishi Heavy Industries Ltd. в наддаването за енергийните активи на Alstom през лятото на миналата година.

 

Европейската комисия, която в основата си е и основният антимонополен орган на ЕС заяви в понеделник, че е обезпокоена от това, че сделката може да ограничи конкуренцията на пазара на газови турбини с голяма мощност, които се използват в газовите електроцентрали. Според комисията, сделката ще доведе до изчезване от пазара на „един от трите основни международни конкурента на GE”.

 

Ние сме обезпокоени от това, че предложението за придобиване може да доведе не само до повишаване на цените, но също така и до намаляване на клиентите, както и свиване на иновациите в сектора“, заяви комисарят от ЕС по антимонополна политика Маргарет Вестагер. Окончателно решение по сделката се очаква на 8 юли.

 

Представител на GE отбеляза, че компанията не е съгласна с мнението, че сделката ще доведе до повишаване на цените и намаляване на конкуренцията на пазара на газови турбини в Европа и както и преди смята да приключи сделката към средата на 2015 г.

 

Ние смятаме, че пазарът на газови турбини се отличава с висока степен на глобализация и конкуренция. Ние не сме съгласни с предварителните опасения, посочени в изявлението на ЕС“, смята представителят на GE Сет Мартин.

 

GE смята да приключи сделката с Alstom на 1 юли, като според компанията дедлайна от 8 юли за приключване на проверката от Европйската комисия не променя съществено този график.

GE
Alstom
ЕК
По статията работи:

Маринела Арабаджиева