НАЧАЛО » ��������

МАЕ: Световното потребление на петрол ще се възстанови към края на 2022 г.

fb
3E news
fb
11-06-2021 09:06:05
fb

Световното потребление на петрол ще се възстанови на нивото отпреди кризата към края на 2022 година, надвишавайки за пръв път нивото от 100 млн. барела петрол, става ясно от публикувания юнски доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ). При този сценарий на страните износителки, участващи в споразумението ОПЕК+ ще се наложи да отпуснат ограниченията за производство, за да задоволят търсенето, отбелязват от агенцията. 

Според прогнозата на МАЕ, през 2021 г. глобалното търсене на нефт ще се увеличи с 5,4 млн. барела на ден, а през 2022 г. – още с 3,1 млн. барела на ден. 
„Потреблението на петрол ще продължи да се възстановява и, ако не настъпят никакви промени, то към края на 2022 година ще достигне до 100,6 млн. барела на ден“, се казва в отчета на МАЕ. Това означава, че светът ще се върне към „нивото на търсене отпреди кризата“ още към началото на четвъртото тримесечие. 

„Погледът към 2022 година потвърждава предишните наблюдения, че страните от ОПЕК+ трябва да отворят кранчето, така че световният пазар на петрол да бъде осигурен с адекватни доставки“, констатират експертите от МАЕ. 

Авторите на доклада подчертават, че резервите от нефт в развитите страни за пръв път от началото на кризата през пролетта на миналата година са спаднали под средното ниво за последните пет години. От юли 2020 г., когато световните запаси от петрол са достигнали най-високото си ниво от 3,22 млрд. барела, те са спадали със средни темпове от 1,1 млн. барела на ден. 

Ръст на производството на петрол

Според доклада на МАЕ, активното възстановяване на търсенето на петрол ще стимулира страните производители да увеличат предлагането, а през 2022 г. доставките на страните извън картела ще се увеличат с 1,6 млн.барела на ден при 0,7 млн. барела на ден през 2021 година. 

„Удовлетворяването на нарастващото потребление едва ли ще бъде проблем“, смятат от МАЕ. Дори след възстановяването на добива с 2 млн. барела на ден през месеците май-юли все още има ефективни мощности за 6,9 млн. барела на ден, които не работят. Ако бъдат свалени санкциите срещу Иран, то това ще върне на пазара 1,4 млн. барела на ден. 

Лидер по възстановяване на предлагането през 2022 г. ще станат САЩ, на които ще се падат над 0,9 млн. барела на ден от ръста на предложенията. Доставките на петрол ще увеличат също така Канада, Бразилия и Норвегия.

В случай на сваляне на петролните санкции, Иран също ще може да увеличи добива на нефт още през третото тримесечие. Още към края на тази година, според доклада страната ще може да увеличи производството със 750 хил. барела на ден – до 3,15 млн. барела на ден.
Изпълнението на Виенската сделка

Страните от ОПЕК+, които участват в споразумението за ограничаване на добива на нефт през месец май 2021 г. увеличиха производството с 320 хил. барела на ден до 40,39 млн. барела на ден основно с помощта на Саудитска Арабия, която в рамките на споразумението ОПЕК+ започна да си връща доброволното ограничение от 1 млн. барела на ден още през месец февруари. 

Така например Саудитска Арабия през месец май е увеличила добива на нефт с 340 хил. барела на ден – до 8,48 млн. барела на ден. Но страната все още преизпълнява квотата си за намаляване на производството си с почти 50 %. Русия през месец май засили ограничението си за добив с още 20 хил. барела на ден до 9,52 млн. барела на ден, изпълнявайки условията на споразумението с 94 %. 
10-те страни от ОПЕК през месец май са изпълнили споразумението до 124 % от плана, а страните извън картела – до 94 %. 

През месец юни производството на страните от ОПЕК+, според споразумението ще се увеличи с 0,7 млн. барела на ден, а през юли – още с 0,84 млн. барела на ден. Така през следващия месец юли общото ограничение на добива в петролното обединение ще е 5,8 млн. барела на ден при 9,7 млн. барела на ден през месец май миналата година. 

Освен това, според данните на МАЕ големите производители на нефт в ОПЕК+ като Саудитска Арабия, ОАЕ и Русия вече насочват инвестиции за разширяване, или поддържане на производствените мощности. Така само за страните от ОПЕК тази цифра през  2022 г. се увеличи с 0,2 млн. барела на ден – до 34,3 млн. барела на ден.

Общо свободният ефективен капацитет на страните от ОПЕК+ през 2022 г. ще нарасне до 50,55 млн. барела на ден срещу 50,37 млн. барела на ден
 

IEA
МАЕ
потребление на петрол
добив на петрол
ОПЕК
ОПЕК+
По статията работи:

3E news