НАЧАЛО » ��������

САЩ купуват петрол от Иран за първи път от 30 години, Русия стана доставчик №2 по обеми

Канада остава лидер по доставени количества нефт и петролни продукти, Мексико и Саудитска Арабия изпреварват руснаците, ако се отчете само вносът на суровина

fb
3E news
fb
29-05-2021 04:05:57
fb
Източник: pixabay.com

За първи път от почти 30 години насам САЩ започнаха да внасят петрол от Иран. Първата такава доставка е осъществена през март, след като последната е била през далечния ноември на 1991 г. След рестарта средно на денонощие Щатите са получавали по 33 хил. барела. Това показват данните на Департамента по енергетика на САЩ, предаде РИА „Новости“. Когато доставките са били спрени преди 30 години, средно на ден американците са получавали близо двойно повече ирански петрол – по 64 млн. барела.

Всъщност през март са реализирани първите доставки на петрол от Иран, но не и на петролни продукти. Такива са реализирани още през октомври 2020 г. Но и това се случва след близо 30-годишно прекъсване, тъй като последната доставка на ирански нефтопродукти за щатите преди това са осъществени през декември 1991 г.

Също така през изминалия март Русия е станала втория по големина доставчик на петрол и петролни продукти за САЩ. Спрямо предходния февруари количествата са били увеличени с 1.8 пъти, достигайки 22.938 млн. барела. Това представлява и рекорд за последните 12 години. Последно Щатите са внесли повече руски петрол през юни 2009 г. - 23.484 млн. барела.

Въпреки това руснаците, макар и вече заемайки второто място по отношение на доставените обеми, са доста далеч от първото място. То продължава да се държи от Канада, чиито доставки за САЩ през март възлизат на 139.869 млн. барела. На трето място се нарежда Мексико със 17.616 млн. барела, а четвъртото е за Саудитска Арабия с 10.868 млн. барела.

Що се отнася само за доставките на суров петрол, то Канада отново е лидер с 9.583 млн. барела. По този показател Мексико и Саудитска Арабия изместват руснаците, които са внесли в САЩ 6.1 млн. барела суров петрол.

сащ
внос
петрол
петролни продукти
Иран
Русия
Канада
Мексико
Саудитска Арабия
барели
По статията работи:

3E news