НАЧАЛО » ��������

Град Певек в Чукотка ще премине на пълно топлоснабдяване от ПАТЕЦ Академик Ломоносов

fb
3E news
fb
05-04-2021 12:46:06
fb
източник: Росатом, ПАТЕЦ Академик Ломоносов

Град Певек в Чукотка ще премине напълно на топлоснабдяване от плаващата атомна електроцентрала (ПАТЕЦ) „Академик Ломоносов“. Това са съобщили в понеделник от пресслужбата на представителя на президента за Далекоизточния федерален окръг Юрий Трутнев.

„Заради замяната на износените топлоснабдителна мрежа и строителството на нова Певек ще премине към затворена система на топлоснабдяване от плаващата атомна електроцентрала. Всички планирани дейности трябва да бъдат завършени до края на октомври 2021 г.“, се казва в съобщение, цитирано от ТАСС.

ПАТЕЦ в Чукотка е първата в света. Тя се състои от брегова инфраструктура и плаващ енергиен блок „Академик Ломоносов“, снабден с два реактора тип КЛТ-400 с електрическа мощност от 35 МВт всеки. Електрическият капацитет на ПАТЕЦ е 70 МВт, топлинната – 50 Гкал/ч.

ПАТЕЦ бе пусната в експлоатация през месец май 2020 г. Предвижда се след извеждането от експлоатация на Билибинската АЕЦ, ПАТЕЦ да стане основен източник за енергоснабдяване на Чукотка.

Певек е най-северният град в Русия с население от над 5 хил. души, а и едно от най-големите пристанища по Северния морски път. През него минава над една четвърт от обема на доставки по море до Чукотка, както и доставките на всички основни товари за компаниите, работещи в индустриалния център на Чаун-Билибинския хъб. Навигацията там продължава от юли до октомври. Според пристанището, товарооборотът надхвърля 280 хил. тона годишно.

 

АЕЦ
плаващата АЕЦ „Академик Ломоносов“
ПАТЕЦ
По статията работи:

3E news