НАЧАЛО » ��������

ОПЕК+ с нов опит за споразумение за увеличаване добива на петрол в понеделник

Увеличените с 40 процента цена на нефта през тази година допринасят за инфлацията и бавят икономическото възстановяване

fb
3E news
fb
03-07-2021 11:04:18
fb
Източник: pixabay.com

Групата ОПЕК+ ще продължи преговорите си във Виена в понеделник, след като вчера за втори пореден ден не успя да постигне споразумение за увеличаване на производството на петрол и за удължаване на споразумението за съкращаване на добива на петрол. Обединените арабски емирства (ОАЕ) блокираха някои части от новото споразумение, предаде БТА.
По-рано Ройтерс съобщи, че е било постигнато споразумение въпреки съпротивата на ОАЕ, но отбеляза, че всички решения на групата ОПЕК+ изискват единодушно одобрение.
Липсата на единодушие може да отложи плановете за увеличаване на добива преди края на годината, за да се понижат цените, които достигнаха най-високите си равнища от 2 години насам. Ако не се постигне споразумение, ОПЕК+ може да запази по-строгите ограничения за добива.

В момента петролът се търгува около 75 долара за барел, което представлява скок от над 40 на сто за тази година. Повишаването на цените на петрола допринася за глобалната инфлация и забавя икономическото възстановяване от коронавирусната криза, отбелязва Ройтерс.
ОАЕ подкрепят увеличаването на производството, но се противопоставят на удължаването на срока на споразумението за съкращаване на добива, което изтича през април догодина. 

ОПЕК+
преговори
Виена
петрол
добив
увеличение
цени
инфлация
икономика
възстановяване
По статията работи:

3E news