НАЧАЛО » ��������

Стана ясно кой е авторът на криптовалутата биткойни

fb
3E news
fb
02-05-2016 07:13:00
fb

Австралийският предприемач Крег Стивън Райт представи доказателство за авторството си за една от най-известните в вета криптовалути – биткойните. Според съобщение на австралийските медии, Райт на среща с репортери от Би-Би-Си и от списанията The Economist и GQ е демонстрирал образци на електронни криптографски подписи, които преди седем години е ползвал създателят на биткойни Сатоши Накамото при първите финансови операции с тази криптовалута.

Аз изиграх основна роля в тази дейност, но на мен ми помагаха и други хора“, е заявил Райт, включвайки срез авторите и името на известния крипограф Хал Фини.

Австралиецът е представил техническо потвърждение на авторството си – електронен подпис, в който са използвани криптографски ключове, създадени по време, когато системата на биткойните е започнала едва-едва да се развива. Той е заявил също така, че е планирал да огласи по-рано информацията, която да даде възможност на желаещите да получат потвърждение на това, че под името Накамото се е криел именно той и никой друг-

Известни членове на биткойн-общността и ключовият екип от разработчици (на криптовалутата) също потвърдиха изявлението на Райт“, пише ТАСС, цитирайки корпорацията.

Авторът на биткойните е подчертал също така, че не желае нито публична слава, нито власт, нито пари и иска само едно – да го оставят на мира.

Името на Сатоши Накамото стана легендарно сред интернет ползвателите през последните години, но бе известно, че такъв човек не съществува и, че това по-скоро е псевдоним, зад който се крие един човек или група програмисти.

През декември миналата година сътрудници на американското издание Wired публикуваха предположение, че 44-годишния австралиец Крег Стивън Райт е загадъчният Сатоши Накамото. Няколко часа след публикацията в дома на Райт бе северозападната част на Сидни започна обиск. Оправданието на австралийските власти бе, че обискът е във връзка с разследване за неплащане на данъци и е съвпадение.

Според официалната информация на австралийските власти, Райт е директор на две IT-компании - Hotwire и Panopticrypt и двете регистрирани на домашният му адрес.

Биткойните бяха пуснати в обръщение през 2009 г. Това е първата „децентрализирана електронна платежна система“.

Според Би-Би-Си сега в обръщение са около 15,5 млн.биткойни и стойността на всеки един от тях е около 449 долара. Според агенцията съществува предположение за това, че човекът стоящ зад името Накамото е натрупал около 1 млн.биткойни, които ако се превърнат в налични средства ще донесат на собствениците си около 450 млн.долара.

криптовалута
биткойни
По статията работи:

Маринела Арабаджиева