НАЧАЛО » ��������

Путин подкрепи проект на Росатом за строителство на плаващи енергоблокове за енергоснабдяване на златно находище в Чукотка

fb
3E news
fb
08-05-2021 10:16:43
fb

Президентът Владимир Путин предпочете офертата на „Росатом“ за електроснабдяване на Баимското златно медно находище в Чукотка, с помощта на плаващи атомни енергоблокове. Цената на проекта е 169 милиарда рубли (1,879 млрд. евро). Това става ясно от писмото на председателя на Надзорния съвет на „Росатом“ и първи заместник в президентската администрация Сергей Кириенко, изпратено до руския президент на 4 март.

В него се обясняват предимствата на предложението на „Росатом“ пред алтернативата - плаваща електроцентрала на НОВАТЕК, работеща с втечнен природен газ (LNG).

Казахстанската KAZ Minerals придоби през 2018 г. Баимското находище със запаси от 9,5 милиона тона мед и 16,5 милиона унции злато за 900 милиона долара. Компанията е готова да инвестира 570 милиарда рубли за строителство на минно преработвателно предприятие на базата на находището, а руската страна трябва да осигури електрозахранването му.

Росатом
плаваща АЕЦ
Баимското златно медно находище в Чукотка
По статията работи:

3E news