НАЧАЛО » ��������

Светът е в очакване на историческата среща Байдън – Путин

fb
3E news
fb
16-06-2021 09:06:18
fb

Светът е в очакване на историческата среща Байдън – Путин.

Срещата между президентите на Русия Владимир Путин и американския лидер Джо Байдън ще се състои днес във вилата Ле-Гранж в Женева в 13:35 часа местно време. Това се казва в разпространеният във вторник от Белия дом работен график. 

Преди срещата е планирана протоколна снимка. В графика се подчертава, че преговорите в разширен състав ще започнат в 14:55 часа местно време без присъствие на пресата. Отбелязва се, че американският лидер в 16:40 часа местно време „ще продължи разширена двустранна среща с руския президент“, съобщават международните агенции.

Според документа, Байдън ще даде пресконференция след срещата с Путин, но началото й не се съобщава. Очаква се, че преди това пресконференция ще даде руския президент. Байдън ще отговори на въпросите на пресата в съседното имение Eaux-Vives, в което има ресторант и малък хотел. След нея той ще се върне със самолета си във Вашингтон, без да се уточняват часове. 

Байдън ще пристигне във Вила Ла Гранж в 13:10 местно време, където ще бъде посрещнат от швейцарският президент Гай Пармелин. Очаква се Путин да пристигне за преговорите първо около 13:00 местно време, а Байдън малко по-късно. 

След това в 13:25 Путин, Байдън и Пармелен ще направят няколко общи снимки във връзка със срещата върха. По време на планираната протоколна снимка се очаква да говори само швейцарският лидер, е заявил американски служител, според информацията на международните агенции. На срещата на ръководителите на двете държави не се предвижда работен обяд, а самата среща може да продължи около четири до пет часа, може и по-дълго. В същото време Путин и Байдън ще започнат преговори в тесен формат, в присъствието на ръководителите на институциите за външни работи на двете страни Сергей Лавров и Антъни Блинкен, както и преводачи. Ще бъдат проведени разширени разговори с участието на още петима служители от всяка страна.

Инициативата за провеждането на срещата между Русия и САЩ в Женева на 16 юни е на Вашингтон. Според съобщение на Кремъл Байдън и Путин ще обсъдят състоянието и перспективите за развитие на двустранните отношения, проблематиката около стратегическата стабилност, а също така и актуални въпроси от световния дневен ред, включително борбата с пандемията срещу коронавируса и регионалните конфликти. Това ще бъде първата лична среща между Путин и Байдън от момента на заемането му на поста президент на САЩ. 

среща Байдън - Путин
сащ
Русия
Женева
По статията работи:

3E news