НАЧАЛО » ��������

Песков: Русия може сама да построи „Северен поток 2“ в случай на санкции по отношение на проекта

fb
3E news
fb
24-09-2018 11:33:00
fb

Русия разполага с възможност сама да построи газопровода „Северен поток 2“ в случай на санкции от страна на САЩ по отношение на участниците в проекта, заяви прессекретаря на президента на Русия Дмитрий Песков.

„Русия има такава възможност, но се надяваме, че няма да има такива дайствия“, казва Песков за РБК, в отговор на въпрос дали президентът на Русия Владимир Путин при срещата си с немския канцлер Ангела Меркел е обещал пълно финансиране на „Северен поток 2“, ако САЩ въведат санкции срещу участващият в проекта консорциум.  .Както е известно, проектът се осъществява от  "Газпром" в алианс с европейските компании - Engie, Uniper OMV, Shell, Wintershall.

В събота  Suddeutsche Zeitung съобщи за поет такъв ангажимент от руския президент при срещата му с канцлера Меркел.
В същото време изданието публикува и мнението на немския бизнес, който не е привърженик на санкции по отношение на проекта.

Германия не смята да отстъпва на натиска на САЩ за отказ от строителството на газопровода  „Северен поток 2“ за сметка на закупуването на повече втечнен американски природен газ. Това става ясно от публикация на вестник Suddeutsche Zeitung, който цитира председателя на Федералното обединение на немската промишленост (BDI) Дитер Кампф. По думите му, на първо място за икономиката е надеждността на доставките. Освен това той подлага на критика и намесата на трета страна в енергийното снабдяване на Германия. Именно държавата „решава за това дали е необходим втори източник“, отбелязва той., а предлаганата ниска цена на втечнения природен газ от САЩ „не означава нищо“, тъй като трябва да се доставя през Атлантическия океан.

Строителството на „Северен поток 2“ се осъществява от международен консорциум, в който 50% са на „Газпром“. Сред участниците са дъщерната компанията на BASF - Wintershall, Uniper и Shell, напомня DW.

Припомняме, че през юни американският президент на среща Германия „заложник“ на Русия, отправяйки критики към „Северен поток 2“ , както и че дава милиарди за руски газ.

Неотдавна Uniper съобщи, че ако има санкции срещу „Северен поток 2“ ще трябва да излезе от проекта. Темата бе разисквана и на среща между американския и руския министър на енергетиката, а при срещата си с полския президент, американския държавен глава Доналд Тръмп каза, че санкции срещу „Северен поток 2“ няма да има. Въпреки това темата продължава да е гореща, защото не е необходимо да бъде посочено точно, че санкциите са срещу проекта, те може да бъдат наложени по заобиколен начин.

Газопроводът „Северен поток 2“ се планира да премине по дъното на Балтийско море, свързвайки доставчикът от Русия с потребителите в Европа. Дължината на газопровода е над 1,2 хил. км, капацитетът – 55 млрд. куб м газ годишно.

Северен поток 2
Wintershall
BASF/Wintershal
Газпром
Uniper
Shell
Engie
OMV
По статията работи:

Маринела Арабаджиева