НАЧАЛО » ��������

Експерт: Енергийният баланс на съвременния свят изисква повече атомна енергия

fb
3E news
fb
19-12-2020 08:58:07
fb
Лауреатът на Нобелова награда за мир Родни Джон Аламобяви по време на конференцията NEXT 75, че дори минимално увеличение на концентрацията на CO2 в атмосферата може да разруши деликатния баланс на планетата.

Ако човечеството успее да намали количеството CO2 в атмосферата, климатът ще се нормализира и ще успеем да избегнем последиците от глобалното затопляне - топенето на ледниците, опустошаването и изчезването на животните. Това обяви лауреатът на Нобелова награда за мир Родни Джон Алам по време на международната конференция NEXT 75 в Сочи. Тя бе организирана от „Росатом“ и се проведе в онлайн и офлайн формат, като в продължение на няколко часа световноизвестни личности от различни области търсеха визията на бъдещето, заедно със студенти от пет континента, информира специализираното онлайн издание atomic-energy.ru.

„Въглеродният диоксид е едновременно и добро, и зло. Концентрацията му в нашата атмосфера е само 0,04%. Но дори минималното увеличение на тази концентрация може да разруши деликатния баланс на нашата планета, което наблюдаваме през последните десетилетия“, каза Алам. Според Томас Блис, председател на Научния съвет за глобални инициативи, енергийният баланс на съвременния свят показва, че е изключително трудно да се постигне елиминиране на емисиите на парникови газове, като същевременно се отговори на енергийните нужди на човечеството, тъй като възможностите за използване на слънчева и вятърна енергия са ограничени. Като алтернатива ученият предлага активно да се развива ядрена енергия.

Генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов бе категоричен, че в ерата на технологичния прогрес е необходимо да се действа с поглед напред. „В близко бъдеще човечеството трябва значително да намали въглеродната екологична тежест на планетата, да създаде нов енергиен баланс, основан на нисковъглеродни енергийни източници, включително атомна енергия“, каза Лихачов. В конференцията се включиха още вирусологът от СЗО Ойевале Томори,еколозите проф. Карл Сафинаи Мигел Брандао, режисьорът Оливър Стоун, антроположката Джейн Гудол, руският актьор Данила Козловски и други.

 

климат
глобално затопляне
СО2
атомна енергия
енергиен баланс
По статията работи:

3E news