НАЧАЛО » ��������

Франция, Испания и Португалия ще увеличат доставките на LNG

Франция и Испания ще разработят проект на общ свързващ газопровод

fb
3E news
fb
29-07-2018 07:09:00
fb

Франция, Испания и Португалия са заинтересовани от диверсификацията на доставката на енергийни ресурси, в това число и увеличение на доставките на втечнен природен газ от САЩ, става ясно от съвместната декларация, приета след срещата по енергетиката в Лисабон в петък, 27 юли.


В Лисабон се състоя среща по енергетиката, в която взеха участие премиерът на Испания Педро Санчес, премиерът на Португалия, Антонио Коста, президентът на Франция Еманюел Макро, еврокомисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете, както и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Ема Наваро.

„Португалия, Франция и Испания с удовлетворение приемат стратегията на Европейската комисия по повод втечнения прероден газ (LNG) и неговото съхранение, приета през февруари 2016 г. Те подчертават значението на LNG за диверсификацията на източниците и пътищата за доставки за ЕС с цел намаляване на зависимостта и засилване на енергийната сигурност“, се казва в декларация, приета след преговорите.

Страните заявяват също и необходимостта от развитие на транспортната инфраструктура, а също така и инфраструктурата за съхранение на LNG, “като определящ фактор за сигурността на доставките на европейския пазар на природен газ“.
На територията на Испания има осем регазификационни терминала, един има в Португалия, а общо в Европа те са 21. Поради това испанските управляващи заявяват, че именно Испания може да играе водеща роля в диверсификацията на доставките на газ за Европа при газови доставки на LNG по морето.

Освен това стана ясно, че Франция и Испания ще разработят проект за газопровод, който да свърже двете страни. „Поръчахме на регулаторите ни да работят над варианти за нови газопроводи, в частност за газопровод между Франция и Испания“, каза френският лидер.
Той добави, че новите газопроводи във Франция, Испания и Португалия ще трябва да заменят електроцентралите на въглища.

втечнен природен газ
LNG
регазификационни терминали
Испания
Франция
португалия
диверсификация на газовите доставки
инфраструктура за LNG
По статията работи:

Маринела Арабаджиева