НАЧАЛО » ��������

Естония планира да изгради мини АЕЦ с големина на стадион

fb
3E news
fb
13-11-2019 08:10:39
fb

Бъдещето на атомната енергетика е свързано с новите стандартни малки реактори, които могат да се конкурират както с традиционните АЕЦ, така и с парковете за възобновяема енергия. Това обяви съучредителят на естонската енергийна компания Fermi Energia - Сандор Лииве. Той е категоричен, че за Естония ще бъде изгодно да изгради такъв реактор.

„Много фирми разработват малки реактори с мощност до 300 мегавата, което е икономично и безопасно“, обясни той. По думите му, ако в Естония бъде взето решение за изграждане на мини АЕЦ, то реакторът най-вероятно ще бъде създаден по северноамериканска технология. Сега се проучват моделите, които се лицензират в САЩ и Канада. Според Лииве, първите малки модулни реактори в света се планира да бъдат изградени до 5-7 години, така че след около 10 г. ще е възможно да се започне строителството на такъв реактор и в Естония.

„Самият реактор ще е малък, а централата се нуждае от пространство с големината на футболен стадион“, обяви още той, цитиран от сайта  rus.err.ee.

АЕЦ
Естония
малък реактор
По статията работи:

3E news