НАЧАЛО » ��������

„Росатом“ започна пилотно производство на уран-плутониево РЕМИКС-гориво

fb
3E news
fb
07-06-2021 04:02:17
fb
източник: ТВЕЛ

Компанията на „Росатом“ – ТВЕЛ,  пусна в експлоатация оборудването на участъците, в които пилотно ще се произвеждат горивни касети с уран-плутониево РЕМИКС-гориво за реактори ВВЕР-1000. Процесът се реализира в Сибирския химически комбинат в руския град Северск, Томска област, а първата партида касети успешно е преминала входящата проверка.

Експерименталните топлоотделящи елементи (ТОЕ) и горивните касети на базата на РЕМИКС-горивото ще бъдат произведени по дизайна на ТВС-2М – една от базовите конструкции на горивото за ВВЕР-1000.

РЕМИКС-горивото ( regenerated mixture - регенерирана смес) е иновативна руска разработка за леководни реактори, които са в основата на съвременната атомна енергетика. Горивната композиция е направена от смес от регенериран уран и плутоний, който се образува по време на преработката на отработено ядрено гориво, с добавка на обогатен уран. За разлика от уран-плутониевото гориво за „бързи“ реактори (СНУП и МОКС), РЕМИКС-горивото се характеризира с по-ниско съдържание на плутоний (до 1,5%). Използването на такова гориво ще даде възможност за многократно разширяване на ресурсната база на атомната енергетика чрез затваряне на ядрения горивен цикъл, както и повторното използване на облъченото гориво, вместо то да се съхранява.

От 2016 г. продължава опитно-промишлената експлоатация на три експериментални горивни касети в реактора ВВЕР-1000 на трети енергоблок  на Балаковската АЕЦ, всяка от които има по шест експериментални топлоотелящи елемента с РЕМИКС-гориво (общо 312 в една горивна касета). През 2020 г. започна третият 18-месечен цикъл на неговото облъчване.

 

Росатом
ТВЕЛ
РЕМИКС-гориво
реактор ВВЕР-1000
По статията работи:

3E news