НАЧАЛО » ��������

Повечето страни от ОПЕК+ имат планове за увеличаване на добива на петрол

fb
3E news
fb
02-03-2021 03:37:21
fb
източник: ОПЕК

Повечето страни от ОПЕК+ в навечерието на заседанието на 4 март са склонни към вариант за увеличаване на добива на петрол от април с 0,5 млн. барела на ден, съобщава РИА Новости, позовавайки се на източник от една от делегациите.

„Да, повечето са склонни да увеличат производството. Ситуацията на пазара е позитивна, с голяма вероятност добива ще се увеличи с 0,5 млн. барела“, е заявил източникът.

На въпрос за възможните рискове за пазара в случай на увеличаване на производството на нефт, източникът е отбелязал, че „техническата и мониторинговата комисии на ОПЕК+ работят върху анализ на рисковете“. „Прави се анализ на ситуацията, решенията идват от нищото“.

Поради спад на търсенето, предизвикано от пандемията от коронавируса, ОПЕК+ от май 2020 г. намали добива на петрол с 9,7 млн. барела на ден. При подобряване на ситуацията ограниченията бяха коригирани и през март тази година те са 7,05 млн. барела на ден. При това през февруари и март възможност за малко увеличение на производството получиха само Русия и Казахстан. За референтна база за ограниченията в рамките на сделката е взет октомври 2018 година, а за Русия и Саудитска Арабия – показателят е 11 млн. барела на ден.

Едновременно с това Саудитска Арабия през февруари-март пое ангажимент за доброволно ограничение на добива с 1 млн. барела на ден от нивото от януари. С ограничения се ангажираха и други държави от ОПЕК+, с които общият заявен обем на допълнително намаляване на добива към нивото от януари е 1,425 млн. барела на ден.

Следващото заседание на министерската мониторингова комисия на обединението се планира за 3 март., а на 4 март е насрочено заседание на всички страни, участващи в споразумението ОПЕК+, където ще бъде взето решение за по-нататъшната съдба на сделката. В края на миналата година ОПЕК+ се съгласи да коригира нивото на добив в рамките на споразумението със стъпка от 500 хил. барела на ден месечно. 

ОПЕК
ОПЕК+
добив на петрол
По статията работи:

3E news