НАЧАЛО » ��������

Слънчеви покриви над автомагистралите

fb
3E news
fb
04-09-2020 06:09:46
fb

В Европа стартира изследване по проектът PV-SÜD за оценка на потенциала и перспективите по отношение на инсталации на слънчеви електроцентрали нд магистралите. Изследването се провежда ат Австрийският технологичен институт (AIT), немският Институт за слънчеви енергийни системи (Fraunhofer ISE) и компанията Forster Industrietechnik GmbH.

Идеята почива на това над аутобаните да бъдат построени навеси, покрити със слънчеви модули, предвид това, че Европа е гъстонаселен континент, а свободната земя е малко.

Участниците в проекта планират за използват две инсталации за фотоволтаични панели. Те са полупрозрачни, подобни на тези използвани в агрофолтаиката, не са с висока ефективност, но дават възможност съответните участъци от аутобаните да не се превръщат в тъмни тунели.

Освен производството на електроенергия, подобни слънчеви покриви над автомагистралите може да бъдат полезни и с това, че ще предпазват пътното платно от щетите, нанасяни от валежите, както и от прегряване и ще увеличат времето за използване на дадените участъци.

Според изчисленията, в Германия над автомагистралите може да бъдат изградени горе-долу 56 ГВт слънчеви електроцентрали, което е повече от инсталираните в страната към днешна дата.  Тази допълнителна мощност ще може да произвежда 47 ТВтч енергия годишно или около 9 % от настоящото потребление на електроенергия в страната.
На първи етап по проекта ще бъде разработена концепция с подбор на подходящи слънчеви панели и проектиране на прототипи на покритието.
На втори етап прототипът снабден с измерителни прибори ще бъде инсталиран „в полеви условия“ и изпробван в работен режим в разстояние на година.

Припомняме, че преди години се роди и вече се осъществяват проекти за т.нар. слънчеви пътища, но според експертите, те не са ефективни, а са и скъпи. Затова идеята за слънчеви инсталации над автомагистралите е много по-нормална. Остава да се види какъв ще е резултатът от изследванията в тази посока.

Повече по темата: https://www.ait.ac.at/fileadmin/cmc/downloads/PAs/2020/PA_AIT_PV-Sued_MS.pdf
 

проектът PV-SÜD
слънчеви електроцентрали над автомагистрали
фотоволтаици
слънчева енергетика
По статията работи:

3E news