НАЧАЛО » ��������

Вашингтон и Берлин мислят да финансират строителство на електроцентрали в Украйна

САЩ и Германия искат да наложат на Русия да не спира или намалява транзита на газ през страната след като заработи Северен поток 2

fb
3E news
fb
26-06-2021 03:09:10
fb

Властите в САЩ и Германия обсъждат дали да не окажат подкрепа на Украйна за строителството на нови електроцентрали и енергийна инфратсруктура на фона на приключването на проекта „Северен поток 2“. Това твърди източник на Bloomberg, предаде ТАСС. Според думите му така Вашингтон и Берлин смятат да „намалят геополитическите ползи за Москва“ вследствие на завършването на новия газопровод. Надеждите са, че основните точки ще бъдат договорени в близко бъдеще, до планираната официална визита на Ангела Меркел в САЩ идния месец. Според източника на Bloomberg в консултациите в момента участват външните министерства на двете страни, а също съветникът на Меркел Ян Хекер и помощникът на Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан.

Сред обсъжданите възможности са инвестиционна помощ за Украйна за строителството на собствени електроцентрали, а също и развитие на инфраструктурата, която да помогне за увеличаване на доставките на газ. Германия също така е изявила желание да започне преговори с Русия относно продължаването на транзит на руски газ през Украйна.

По непотвърдени данни Вашингтон и Берлин са обсъждали също така възможностите за създаване на механизъм, чрез който доставките на синьо гориво по „Северен поток 2“ да могат да бъдат спрени, ако Русия се опита да оказва натиск върху Украйна. Официалните лица в Германия са против тази идея, отбелязвайки че не искат да използват „Северен поток 2“ като политическо оръжие, отбелязва в материала си Bloomberg. Допълва се също, че американските представители не са наясно дали технически би могло да се създаде подобен механизъм. В същото време обаче във Вашингтон не изключват възможността да бъдат въведени нови санкции срещу Русия, ако тя се опита да намали доставките и транзита на газ през Украйна.

Различните източници на агенцията обаче изказват противоположни мнение по отношение на това доколко близо са в позициите си САЩ и Германия. Според едни вече е налице проект на споразумение, докато според други – преговорите не са достигнали толкова далеч.

Отбелязва се още, че държавният секретар на САЩ Антъми Блинкен е говорил за въвеждането на евентуални рестрикции срещу компанията Nord Stream 2 AG, както и спрямо изпълнителния й директор Матиас Варниг. Според непотвърдената информация първият дипломат на Вашингтон допуска такава възможност, ако „Щатите не получат отстъпките, които искат“.

 

 

сащ
Германия
преговори
финансиране
електроцентрали
Украйна
инфраструктура
газ
транзит
Северен пото 2
Русия
По статията работи:

3E news