НАЧАЛО » ��������

Синдикати и евродепутати: Предложението за разширяване на схемата за въглеродните емисии ще влоши енергийната бедност

fb
3E news
fb
28-07-2021 09:07:29
fb

Енергийната бедност може да се влоши, тъй като цените на енергоносителите ще се повишават след предложената от Европейската комисия преработена схема за търговия с емисии, предупреди Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC). Други заинтересовани страни също повдигат подобни опасения в своите изявления в Европа.

Предложенията по пакета на Европейската комисия „Fit for 55“ (Адаптиране към 55) включват създаване на нова схема за търговия с емисии, която да наложи въглеродни цени за автомобилния транспорт и сградите (ETS II). Но заинтересованите страни предупреждават, че този ход би ударил най -уязвимите общества, предаде Euractiv.

„Увеличението с 5 евро на цената на бензина на колонката и 35-40 евро на месец върху сметките за битова енергия ще се отрази негативно върху доходите на всички работници“, каза Лудовик Воет, секретар на конфедерацията на ETUC. Той добави, че възобновяемите алтернативи все още не са налични за домакинствата.

„Наемателите, пътуващите, собствениците на малък бизнес и много потребители ще изпитат по-високи енергийни и транспортни разходи, без реална възможност да преминат към алтернативи в краткосрочен план“, съгласи се Силке Ернст, ръководител на влиятелния германски синдикат IG Metall.

ETUC отбеляза, че ако бъде прието, предложението то ще засегне 50 милиона домакинства в ЕС, живеещи в енергийна бедност, със цена от 170 евро на тон CO2, което ще доведе до увеличение на годишните разходи от 373 евро за транспорт и 429 евро за сгради за средно домакинство. 

За сравнение, текущата цена на квотите мръсен въздух на ETS се движи над 50 евро/тон. Германската цена на въглеродните емисии, наложена през 2021 г., ще бъде около 60 евро през 2026 г., когато предложението на ЕС ще влезе в сила. Новата цена на емисиите за автомобилния транспорт и сградите е частично моделирана и се формира на базата на германската цена на въглерода, обясни европарламентът от Зелената партия Юта Паулус.

Енергийна бедност в Европа

Счита се, че европейските енергийно бедни - тези, които не могат да отопляват домовете си, така че да им е комфортно - са между 50 и 125 милиона души (включително във Великобритания). Влиянието на енергийната бедност върху здравето също е широко признато.

И все пак разглеждането на проблема е трудно, тъй като енергийната бедност се различава в отделните държави от ЕС, каза Деви Димяти-Влиекс от 3 Counties Energy Agency (3cea) (3cea) - ирландска неправителствена организация, която се бори с енергийната бедност.

Енергийната бедност е най-разпространена в България, като около 30% от гражданите изпитват затруднения при плащането на сметките за енергия. „Румънците и българите вече плащат най-високите цени на електроенергията в Европа в резултат на енергийната СТЕ, спрямо покупателната им способност“, каза Паулус.

Зеленият евродепутат Паулус и редица законодатели на ЕС заявиха, че споделят тези опасения относно цената на въглерода за бензина и горивата за отопление, като се има предвид, че по -високите цени биха ударили цялата общност блок, макар че гражданите му имат много различни покупателни способности.

По-бедните домакинства ще бъдат непропорционално засегнати от повишаването на цените на бензина, тъй като те харчат по-голям размер от месечния си бюджет за транспорт, съгласи се членът на Европейския парламент от Йоде Гудилен от групата на социалистите и демократите.

„Законодателният пакет на Европейската комисия „Адаптиране към 55 “ще накаже бедните европейци“, предупреди Марта Майърс от „Приятели на Земята Европа“.

Социалният механизъм в борбата за климата

ЕК отговори на критиките, като предложи Климатичен социален фонд, представен от вицепрезидента на комисията Франс Тимерманс на 14 юли. Фондът, ако бъде съфинансиран от държавите от ЕС, както е предвидено, ще възлезе на общо 144,4 милиарда евро. Въпреки това и тази идея е посрещната със скептицизъм, като критиците поставят под въпрос доброволния характер на схемата и нейния обхват.

 

енергийна беднос
ЕК
политики
търговия с CO2
проблеми
разходи
домакинства
По статията работи:

Георги Велев