НАЧАЛО » ��������

Сливането на Peugeot и Fiat ражда четвъртия производител на автомобили по продажби в света

Новата компания, наречена Stellantis, ще има над 400 000 служители и 14 емблематични марки в портфолиото си

fb
3E news
fb
04-01-2021 11:01:51
fb

Акционерите на Peugeot и Fiat днес трябва да утвърдят съюза помежду си, който ще стане френско-италианско-американски. Целта му е да достигне критичния размер на бързо променящ се автомобилен пазар, предаде БТА, като се позова на Франс прес.

Съюзът на френската компания PSA и италианско-американската Fiat-Chrysler ще роди четвъртия автомобилен производител в света по отношение на продадени превозни средства и третия по оборот след японския автомобилостроител Toyota и германския Volkswagen.

Новата компания, наречена Stellantis, ще има над 400 000 служители и 14 емблематични марки в портфолиото си, сред които са Citroen и Maserati, които се сляха за кратко преди 50 години, Fiat и Opel, Peugeot и Alfa Romeo, Chrysler, Dodge и Jeep.

Сливането беше въпрос на оцеляване. Това се отнася и за Fiat, и за PSA, заяви Джулиано Ночи, професор по стратегически анализи в бизнес факултета на Политехническия университет в Милано. Двете групи са изправени пред огромни технологични и стратегически предизвикателства (електрически автомобили, цифровизация, автономно управление) и с унищожителните последствия от пандемията от Covid-19, добави той.

Само най-гъвкавите и с дарвиновски дух ще оцелеят, каза през ноември председателят на Управителния съвет на PSA Карлос Таварес и бъдещ главен изпълнителен директор на Stellanitis.

Марките от групата ще намалят най-вече разходите си за развитие и производство и ще предлагат автомобили във всички сегменти.

Благодарение на обединението си PSA и Fiat-Chrysler ще може да засили присъствието си в Европа, отбеляза професор в университета "Бокони" в Милано и специалист по Fiat.

Френската група пък ще има възможност да възвърне позициите си на пазара в САЩ благодарение на италианско-американския си партньор.

автомобили
PSA
Fiat-Chrysler
славена
По статията работи:

3E news