НАЧАЛО » ��������

Спирането на „Северен поток 2“ все още е възможно, според полския външен министър

fb
3E news
fb
08-10-2020 11:23:39
fb
Източник: Nord Sream 2 AG

Управляващите в Полша смятат, че на настоящия етап строителството на газопровода „Северен поток 2“ все още е възможно да бъде спряно. Това е заявил в четвъртък пред Полското радио външният министър на страната Збигнев Рау.

По думите му, в Германия е „започнала закъснял дебат за необходимостта от проекта „Северен поток 2“. „Най-накрая започнаха да звучат рационални, разумни коментари по този въпрос. Позицията на Полша от самото начало е еднозначна: това строителство от една страна разделя европейските страни, а от друга страна поставя нашата част от Европа в икономическа зависимост от Русия“, твърди полският министър, цитиран от ТАСС.

В отговор на въпрос може ли сега да се спре строителството на газопровода, Рау е казал: „Разбира се, това е възможно, тъй като проектът не е завършен“.

По отношение на възможностите за събирането на глобите, които полската Служба за конкуренцията и защита на потребителите (UOKiK) реши да наложи на „Газпром“ и на петте европейски компании, с които тя си сътрудничи по проекта „Северен поток 2“, Рау е отбелязал,, че получаването на средствата зависи от определено отношение“. „Трябва да обърнем внимание на огромната доказателствена база“, е посочил той.

В сряда 7 октомври, полската антимонополна служба поиска прекратяване на кредитните споразумения по проекта „Северен поток 2“, сключени между компаниите Nord Stream 2 AG, „Газпром“ и европейските инвеститори - OMV, Wintershall Dea, Engie, Shell и Uniper. От Варшава са убедени, че участниците в проекта е трябвало предварително да уведомят UOKiK и да получат съгласие. Развалянето на споразумението партньорите трябва да направят в разстояние на 30 дни, според съобщението на UOKiK.

Глобата, наложена на инвеститорите е за суми отговарящи на 10 % от годишния им оборот. От „Газпром“ UOKiK разчита да получи 29 млрд. злоти, което е равно на 7,6 млрд. долара, а от европейските му партньори – 234 млрд. злоти или 61 млн. долара. Някои от тези компании са потвърдили пред ТАСС получените претенции, но както и „Газпром“ са изразили несъгласие по самата същност.

 

Северен поток 2
Газпром
OMV
Wintershall Dea
Engie
Shell и Uniper
Полша
UOKiK
По статията работи:

3E news