НАЧАЛО » ��������

Плаващият енергоблок „Академик Ломоносов“ ще бъде зареден с гориво през първата половина на 2017 г.

fb
3E news
fb
27-12-2016 06:03:00
fb

Зареждането с гориво и пускането на плаващия енергоблок „Академик Ломоносов“ (ПАТЕЦ) се планира за първата половина на 2017 г.

През юли 2016 г. „Росенергоатом“ премина към швартови изпитания на ПАТЕЦ, които ще продължат до 30 октомври 2017 г. Целта им е проверка на работоспособността и съответствието с проектните характеристики на оборудването и системите на плавателния съд, съобщава Интерфакс.

След това ПАТЕЦ ще излезе от завода като готов обект, а енергоблокът ще бъде доставен по Северния морски път до мястото му на работа и ще бъде свързан към бреговата инфраструктура в пристанището на Певек. Готовността на енергоблока за транспортиране трябва да бъде достигната в края на 2017 г. През септември 2019 г. „Росенергоатом“ планира да пристъпи към поставянето на енергоблока на щатното му място, да започнат тестове и през есента на същата година той да бъде въведен в експлоатация.

ПАТЕЦ се строи от 2012 г. от „Балтийския завод-съдостроене“. Централата с мощност 70 мегавата ще бъде установена в град Певек в Чукотка и се изгражда, за да замени Билибинската АЕЦ. „Росенсергоатом“ ще спре Първи енергоблок на Билибинската АЕЦ през декември 2018 г., а Втори, Трети и Четвърти – през декември 2021 г.

ПАТЕЦ
Академик Ломоносов
зареждане с гориво
По статията работи:

Маринела Арабаджиева