НАЧАЛО » ��������

Референдум в Швейцария за използването на пестициди и намаляване на вредните емисии

fb
3E news
fb
13-06-2021 10:08:27
fb

В Швейцария днес се провеждат няколко референдума - за забрана на изкуствените пестициди, затягане на законите за борба с тероризма, намаляване на вредните емисии и извънредно финансиране на борбата с епидемията от ковид, съобщиха Ройтерс и ДПА.
Целта на екологичните инициатива за пестицидите, която поражда бурна полемика е земеделието в цялата страна да стане органично и до десет години да се забранят синтетичните хербициди и вносът на храни, при чието производство са използвани такива вещества.
Друга инициатива предвижда да се отпускат субсидии само на фермери, които не използват пестициди, употребяват по-малко антибиотици и отглеждат само толкова животни, колкото могат да изхранват с храна от собствените си ферми.

Предложенията, свързани със селското стопанство, ще вдигнат цените на суровините, предупреждава хранителната индустрия. Ако се реши, че за производство на шоколад може да се използва само какао, отгледано без пестициди, цената на шоколада ще се увеличи с 30 на сто. Предложенията се отхвърлят и от фермерските сдружения с изключение на асоциацията на фермерите, занимаващи се с органично земеделие.
Ще се гласува и за закон, който цели до 2030 г. да се намалят наполовина емисиите от въглероден диоксид в сравнение с нивата им от 1990 година. Той предполага и увеличаване на данъка върху самолетните билети с до 120 франка (134 долара). Противниците му казват, че подобна разпоредба само ще увеличи разходите на бизнеса, а няма да помогне за опазването на околната среда, защото на Швейцария се падат само 0,1 процента от глобалните въглеводородни емисии.

Привържениците на забраната на пестицидите казват, че продукцията на агрохимически гиганти като швейцарската Синджента и германския БАСФ застрашават здравето на хората и вредят на околната среда. Производителите на тези вещества обаче уверяват, че продукцията им подлежи на регулации и строги проверки. Освен това изтъкват, че без тях добивите на зърнени култури ще спаднат. Според много фермери забраната ще вдигне цените на храните, ще коства работни места и ще увеличи вноса на храни.
Отделно ще се гласува за инициатива за питейната вода, чиито вносители се борят против замърсяването на водите на страната с пестициди.

Швейцария
референдум
въглеродни емисии
пестициди
селско стопанство
По статията работи:

3E news