НАЧАЛО » ��������

Топмениджър от „Енергоатом“ се опасява от повишаване на риска на украинските АЕЦ

fb
3E news
fb
13-12-2018 01:05:00
fb

Новият енергиен баланс, в който дела на атомната енергетика е увеличен със 700 млн. киловатчаса, предложен от министерство на енергетиката и въглищната промишленост на Украйна ще влоши сигурността на експлоатацията на АЕЦ и ще повиши риска от аварии при тях. Това е заявила директорът за инвестиции на украинската националната атомна енергийна компания  „Енергоатом“ Татяна Амосова.

По-рано украинската информационна агенция „Главком“ съобщи, че министерство на енергетиката и въглищната промишленост в прогнозният си баланс за електроенергия на Обединена енергийна система на Украйна за 2019 г. е внесла радикални изменения, като новата редакция на документа предвижда рязко увеличение на производството на атомна и хидроенергия, съответно понижение на дела на топлинната енергия.

„Увеличение на дела на атомните мощности със 700 млн. киловатчаса е възможно само в случай на спиране на ремонтните кампании на атомните електроцентрали, което носи значителни рискове. Това може да доведе до много, много негативни последствия“, цитира Амосова „Главком“. Изявлението й е направено в сряда в националната комисия за държавно регулиране в сектора на енергетиката и комуналните услуги при обсъждането на тарифите на компаниите за 2019 г.

Амосова е добавила, че пренебрегване на нормите за безопасност на времето е довело до Чернобилската катастрофа, отбелязва и украинското електронно издание elektrovesti.

„Тази позиция на министерството е необоснована. Тя ще повлияе непосредствено върху безопасността на експлоатацията на нашите електроцентрали. Не можем да се съгласим с тази позиция на министъра. Тя е незаконна. Ще я оспорваме“, е добавила тя. 

АЕЦ
Украински АЕЦ
енергиен баланс
дял на атомната енергетика в енергийния баланс
По статията работи:

Маринела Арабаджиева