НАЧАЛО » ��������

Затворените рудници в света стимулират ръста на цените на металите предвид спада в търсенето

fb
3E news
fb
08-04-2020 08:15:39
fb

Намаляването на доставките, засегнало около една пета от световните минни компании, компенсира спада на търсенето на фона на пандемията от коранавируса. Това  се оказва в подкрепа на цените на металите, която съществено спаднаха през последния месец, пише Financial Times.

Около 15 % от медните рудници в света и 20 % от мините за добив на цинк са спрели производството си или работят с ограничени мощности, отбелязват анализаторите от UBS. Според тях подобна ситуация може да попречи цените на металите да спаднат до най-ниските нива, регистрирани в периода на глобалната финансова криза през 2008 година.

През 2008 година цените на металите спаднаха под 3000 долара за тон, докато сега се търгуват на ниво от около 4500 долара за тон. Стойността на алуминия също е на значително по-високо ниво от 2008 г.

Продължителността на ситуацията, а следователно и общата сума на обема на провалените доставки  през 2020 година все още не са ясни, но според нас, по-голямо прекъсване на доставките може значително да компенсира слабото търсене. Това от своя страна би могло потенциално да ограничи спада на цените на суровините“, каза анализаторът от UBS Дениъл Мейджър.

Анализаторите очакват повече прекъсвания на доставките през следващия месец, тъй като управляващите на всички държави ще засилят ограниченията, за да забавят темповете на разпространение на коронавируса, докато производителите спират добива на по-малките по значение находища, с цел да икономисат средства. Цената на медта спадна с 20 % през тази година. Цинкът и алуминият загубиха 18 % от цената.

Въпреки това предложенията все пак ще надвишават търсенето. Това говори, че тази година ще е трудна за металургичния и минния сектор.

В случай на свиване на световната икономика с 1,9 % през 2020 г. търсенето на алуминий според изчисленията на Morgan Stanley ще спадне с около 12 %. Това ще доведе до „излишък от запаси, които може да окажат натиск върху цените в разстояние на няколко години“, казва анализаторът на банката Сюзан Бейтс.

Най-песимистичните сценарии по отношение на търсенето може обаче и да не се осъществят, пише FT.

Китай, който е най-големият потребител на промишлените метали се връща към първоначалния си живот и възстановяване, в основата, на което лежи развитието на инфраструктурата, а и може да си позволи да ограничи най-съществените негативни последствия от забавянето на икономиката в останалите части на света.

„Освен това, вече предприетите от държавите в света  стъпки и възможните допълнителни мерки – такива като предложенията пакет от инфраструктурни мерки на стойност от 2 трилиона долара може да доведат до по-бързо възстановяване на търсенето на металите и цените, отбелязва Бейтс.

рудници
мини
UBS
цени на метали
По статията работи:

3E news