НАЧАЛО » ��������

Американски посланици: "Северен поток 2" ще донесе не само газ, но и руски натиск

fb
3E news
fb
08-02-2019 04:14:00
fb

Газопроводът „Северен поток 2“ може значително да засили влиянието на Русия върху ЕК, което е опасност за Съюза и за целия Запад, заявяват в статия публикувана от  Deutsche Welle посланиците на САЩ в Германия и Дания, както и постоянният представител на САЩ в ЕС.

Американският постоянен представител в ЕС Гордън Сондленд, посланикът на САЩ в Дания Карла Сендс и посланика на САЩ в Германия Ричард Гренъл смятат, че осъществяването на проекта за газопровода ще засили възприемчивостта на Европа към „руските тактики за енергиен шантаж“.
„Европа трябва да запази контрола на своята енергийна сигурност“, заявяват посланиците. Според тях, газопроводът „Северен поток 2“ ще донесе на Европа не само газ, но „през Балтийско море за Европа ще потече руско влияние и натиск“. Освен това чрез руския газ, според тях ЕС „косвено спонсорира“ военната агресия на Русия, както и дезинформацията, твърдят посланиците. Авторите на статията призовават ЕС да разпространи действащото законодателство и върху морските газопроводи, в частност върху „Северен поток 2“.


По-рано  Die Sueddeutsche Zeitung, позовавайки се на правителствени източници от френското правителство съобщи, че Франция ще гласува днес в полза на измененията в газовата директива, която ще се отрази при осъществяването на газопровода „Северен поток 2“. Според изданието Франция ще заяви, че проектът ще прибави стратегически проблеми в без това напрегнатите отношения между ЕС и Москва.

Газопроводът „Северен поток 2“ с капацитет от 55 млрд. куб м минава през Балтийско море от руското до германското крайбрежие. Собственик на контролния пакет е на „Газпром“. В строителния консорциум влизат френската Engie, австрийската OMV, британско-холандската Royal Dutch Shell, германските Uniper и Wintershll.

Северен поток 2
Русия
сащ
Газпром
OMV
Royal Dutch Shell
Engie
Uniper
Wintershall
По статията работи:

Маринела Арабаджиева