НАЧАЛО » ��������

Използването на биткойните в Русия може да се окаже престъпление

fb
3E news
fb
28-01-2014 06:39:00
fb

Искате да използвате виртуалните биткойни в Русия? Внимавайте, иначе може да се окажете въвлечени в престъпление, заяви Централната банка на Русия в понеделник.

Появявайки се през 2009 г., биткойните в началото привлякоха малко внимание, но се преврърнаха  в популярна цифрова валута за извършване на електронни транзакции в целия свят. Герман Греф, шефът на голямата руска банка „Сбербанк” в края на миналата година заяви, че банката, заедно с руската търсачка „Яндекс” е възможно да пусне електронни пари, подобни на биткойните.

Сега обаче Банката на Русия нарича „спекулативни” рисковете, свързани с електронните пари и предупреждава, че руските банки и другите финансови институции не трябва да обменят виртуалната валута срещу стоки, или реални пари, такива като рублата. Централната банка подчертава, че в Русия пускането на „платежни сурогати” е забранено.

Централната банка на Русия публикува в понеделник на своя сайт предупреждение за това, че използването на виртуална валута за покупка на стоки, услуги или обмяната й срещу рубли  или друга валута ще се смята за потенциална „съмнителна операция”, съгласно руските закони за противодействие на прането на пари, получени по престъпен начин и финансиране на тероризъм. The Wall Street Journal

биткойни
електронни пари
Централна банка на Русия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева