НАЧАЛО » ��������

Европейският съд освободи от данъци сделките с биткойни

fb
3E news
fb
23-10-2015 10:32:00
fb

Европейският съд постанови, че операциите с биткойни и други виртуални валути на територията на Европейския съюз не трябва да се облагат с данък добавена стойност, се казва в изявление на съда. Това решение на съда приравнява виртуалните валути към традиционните валути в плановете за данъчно облагане, съобщи в сряда The Wall Street Journal.

В съответствие с постановлението на съда, операциите по обмяна на традиционни валути с биткойни трябва да бъдат освободени от данък добавена стойност, тъй като правилата на ЕС забраняват взимането на такъв данък по операциите за обмяна на валута, банкноти и монети. Постановлението може да окаже съществена подкрепа на биткойните тъй като намалява заплахата от това, че облагането с данък на виртуалната валута увеличава стойностите на покупките и използването, отбелязват експерти.

Това постановление е „първа стъпка по пътя към утвърждаването на биткойна като реална алтернатива на националните валути“, отбелязва Ричард Асквит, вицепрезидент на компанията Avatara, работеща в сектора на контрол и съблюдаване на данъчната дисциплина.

Създаденият през 2008 г. от група програмисти под ръководството на Сатоси Накамото, Bitkoin е една от най-популярните алтернативи на традиционните валути.

 

 

Европейски съд
биткойни
сделки с биткойни
По статията работи:

Маринела Арабаджиева