НАЧАЛО » ��������

Мониторинговата комисия на ОПЕК+ ще обсъди варианта за увеличаване на добива на петрол през април

fb
3E news
fb
03-03-2021 09:27:41
fb
източник: ОПЕК

Министерската мониторингова комисия към ОПЕК+ (JMMC) в сряда ще обсъди варианта за увеличаване от страните, участващи в сделката вариант за увеличение на добива на петрол с 0,5 млн. барела на ден от април, предвид това, че от следващия месец се прекратява и доброволното ограничаване на производството с 1 млн. барела на ден от Саудитска Арабия.

По-рано техническата комисия на ОПЕК+ стигна до извода, че връщането от 1,5 млн. барела на ден няма да повлияе върху балансирането на петролния пазар, въпреки че такава препоръка към JMMC не е записана.

По време на проведеното по-рано заседание на техническата комисия е засегнат и въпроса за по-нататъшното увеличаване на добива на петрол с 0,5 млн. барела на ден през месец май, както и през юни като се има предвид, че от януари страните от ОПЕК+ се отказаха от повишаване на добива с 2 млн. барела на ден наведнъж, а през февруари и март взеха решение за временна пауза (с изключение на Русия и Казахстан).

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бен Салман в средата на февруари каза, че независимо от възстановяването на пазара, ОПЕК+ трябва да е много предпазлива, тъй като несигурността е още много висока. Тази позиция по-рано във вторник сподели и генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо.
JMMC, съпредседатели, на която са представители на лидерите по сделката Русия и Саудитска Арабия обичайно излиза с препоръка към всички министри, които ще се събера за вземане на окончателно решение на 4 март.

За страните от ОПЕК+ през месец март действа квота за ограничаване на добива от 7,05 млн. барела на ден към нивото от октомври 2018 г., от които 4,564 млн. барела на ден за страните от ОПЕК и 2,486 млн. барела на ден за държавите извън картела.

ОПЕК
ОПЕК+
добив на петрол
JMMC
По статията работи:

3E news