НАЧАЛО » ��������������

Oxford Energy Forum: Търсенето на природен газ през следващото десетилетие

Мащабно проучване за газовия пазар търси отговори за бъдещето на синьото гориво и разбира се на възможностите за LNG

fb
3E news
fb
02-10-2017 11:38:00
fb

Оксфордският институт за енергийни изследвания представи едно от най-мащабните си изследвания пазара на природен газ. В него се разглеждат прогнозите за търсенето на газ в различни региони на света. Освен това авторите разглеждат перспективите за природния газ и в светлината на европейския регламент за големите горивни инсталации и в частност – ТЕЦ на въглища. Отворен е и въпросът за бъдещето на втечнения природен газ (LNG). Изследването на   Oxford Energy Forum получи гласност за пръв път през август 2017 г.

Авторите коментират, че след четиригодишен постоянен спад търсенето на газ нараства силно през 2015 г. (+4%), а през 2016 г. (+6%). Колко дълго може да продължи това възстановяване, поставят въпрос в контекста на изследването анализаторите от Оксфордския институт за енергийни изследвания ?

Първите десет статии изследват предизвикателствата и очакванията за бъдещо търсене на газ в основните региони за внос: Европа, Азия и Югоизточна Азия, Южна Америка и др. Тъй като е трудно да се направят общи заключения дори на регионално ниво за различни групи държави, авторите предоставят отделни мнения за ключовите пазари.  Три от статиите, които са фокусирани върху Турция, Китай и Индия. В две от статиите се разглеждат потенциала за нови пазари на газ и LNG.

Перспективите за транспортиране, също са обект на изследване, а също и връзката между въглищата и газа. Global Gas Perspectives (GGP) е едно от изданията, които обръщат сериозно внимание на изследването на анализаторите от Oxford Energy Forum.
 
Така например за пазара на Турция, авторите отбелязват, че природният газ е сред основните горива в страната -  заема почти 26% от общият обем на първично енергоснабдяване през 2016 г.  

През последните две десетилетия търсенето на природен газ в Турция е сред най-бързо нарастващите в  света. Турският пазар на синьо гориво е най-бързо нарастващият в Европа - нараства от 15 млрд. куб. метра през 2000 г. на 48,8 млрд. куб. м през 2015 г. според Регулаторния орган (Energy Market Regulation Authority), което се дължи основно на силния икономически растеж.

Вижте цялото изследване на: https://www.oxfordenergy.org/publications/

Oxford Energy Forum
Оксфордски институт за енергийни изследвания
пазар на природен газ
LNG
въглища
GGP
По статията работи:

Маринела Арабаджиева