НАЧАЛО » ��������������

Новият енергоблок на Ленинградската АЕЦ произведе първия милиард киловатчаса електроенергия

fb
3E news
fb
19-01-2021 09:25:44
fb
Въвеждането в експлоатация на шести енергоблок на Ленинградската АЕЦ с реактор ВВЕР-1200 се предвижда през март тази година. Снимка: „Росатом“

Новият шести енергоблок на Ленинградската АЕЦ с реактор ВВЕР-1200 произведе 1 милиард киловатчаса електроенергия от момента на синхронизацията си с единната енергийна система на Северозападна Русия. Това е и първият значим производствен резултат, постигнат по време на последния етап от пилотната му експлоатация.

„Към днешна дата енергоблокът работи успешно в продължение на 85 дни при различни нива на мощност. През това време бяха извършени различни тестове и проверки при нива на мощност 40%, 50%, 75%, 90%, което потвърди надеждната, ефективна и безопасна работа на енергоблока при различни условия. В момента тестовете се извършват при 100% ниво на мощност“, отбеляза Александър Беляев, главен инженер на Ленинградска АЕЦ-2, цитиран от atomic-energy.ru.

След приключване на пилотната експлоатация, енергоблокът ще бъде изключен за преглеждане на резултатите от държавна комисия, а официалното му пускане в експлоатация е планирано за март 2021 година.

Ленинградска АЕЦ
Производство на електроенергия
По статията работи:

3E news