НАЧАЛО » ��������������

До 3 милиона лева кредит без обезпечение може да теглят малки и средни фирми

Това предвижда новата програма на служебното правителство „Възстановяване“, по която са мобилизирани 2.5 млрд. лв. капитал, а гаранцията е до 80% от кредитния ресурс, който се покрива от Фонда на фондовете

fb
3E news
fb
22-06-2021 02:06:00
fb
Министрите на икономиката Кирил Петков (вляво) и на финансите Асен Василев представят новата програма за подкрепа на малки и средни предприятия „Възстановяване“ Снимка: Пресцентър на Министерство на финансите

С новата програма "Възстановяване" държавата мобилизира 2,5 милиарда лева капитал, който да стигне до бизнеса, каза пред журналисти днес министърът на финансите Асен Василев. Той представи заедно с министъра на икономиката Кирил Петков новата програма за подкрепа на фирмите. Финансовият министър уточни, че целта на програмата е да улесни достъпа на бизнеса до кредити за възстановяване на дейността си след постепенното отпадане на мерките срещу разпространение на коронавируса.

„Радвам се, че ще работим с банките, които познават своите клиенти. Фирмите ще могат да вземат пари за оборотни средства или за инвестиции, а държавата ще участва в покриването на систематичния риск“, каза финансовият министър. Досега шест банки са подписали договори за участие по програмата: Пощенска банка, Първа инвестиционна, Райфайзенбанк, Токуда банк, Банка ДСК и ОББ.

Основните предимства на програмата, реализирана в партньорство с банките, са следните:

- Широк достъп до бизнес кредити, без изискване за материални обезпечения; необезпечен кредит, с изключение на лични гаранции, предоставени от собствениците;

- Получаване на одобрение и възможност за усвояване в съкратени срокове;

- Възможност за договаряне на 12-месечен гратисен период;

- Разсрочване на изплащането до 84 месеца;

- Осигуряване на максимална възможна яснота и минимизиране на административната тежест за клиента;

- Възможност за получаване на финансиране в размер до 3 млн. лв. и до 70% от оборота за 2019 или 2020 г, според това за коя от годините е оборотът е бил по-голям.

- Достъпност: ресурсът е достъпен във всички клонове на банките-партньори по места. По този начин се обхваща цялата територия на страната, там където има нуждаещи се от ликвидна подкрепа и свежи средства.

„Програмата не е нужно да се нотифицира от Европейската комисия“, допълни Василев. Той обясни, че е направена пренотификация и преодобрена рамка за антиковид мерки, за които влизаме на максимални тавани - 80% на индивидуална експозиция на една фирма и 50% за кредитите на всички фирми в дадено портфолио. „Това е одобрено от Европейскака комисия през април миналата година, а ние сега го въвеждаме с тази гаранционна схема. Ако сме в тази рамка, няма нужда да правим допълнителни процедури по нотификация. Това е процент на обезпечение. Няма нужда да се правят допълнителни процедури и затова толкова бързо успяхме да придвижим програмата", посочи Василев.

Министър на икономиката Кирил Петков обясни, че изискванията за кандидатстване са поне 3 години фирмите да са оперирали. Кредитът ще бъде без обезпечения, срокът му е до 7 г., като първите 12 месеца са гратисен период. „Много се радваме, че въпреки ограниченията на бюджета, успешните бизнеси, които имат възможност да влязат във възстановяващия си период, ще имат и ликвидността да го направят. Вярвам, че всички малки и средни бизнеси ще успеят да се възползват от програмата и да имаме възход на икономиката. Това е програма, която ще бъде партньорство между държавата и частния капитал, в лицето на банките“, допълни министър Петков.

Държавата ще покрива чрез Фонда на фондовете 80 процента индивидуалната експозиция на кредита на една фирма и 50 процента от кредитите на всички фирми, останалия кредитен ресурс в размер на 20% е риск за сметка на банката. „Няма безплатен обяд. Това е истинско партньорство. Държавата поема големия системен риск, а банката трябва да си прецени и да си направи индивидуалните оценки и поема тази част то риска", допълни министър Василев.

По неговите думи, така се дава възможност на фирмите, които са дееспособни, но вече са използвали голяма част от обезпеченията си по време на последната година и половина в кризата, да вземат кредит или за инвестиция, или за оборотни средства, и да продължат да се развиват.

Министърът на финансите каза още, че всички банки, които искат, имат право да кандидатстват към Фонда на фондовете и да получат финансов ресурс. „Ресурсът се разпределя на базата на това коя банка раздава повече кредити. Лихвите са нормални, а не преференциални. Условията за банките са много прости и се базират на стандартните. Основната разлика на този продукт от всички останали е, че този продукт не изисква обезпечение. Трябва някой от собствениците да влезе като съдлъжник със задължения да изплаща“, каза още финансовият министър.

Кредити ще се отпускат при нормални пазарни лихви и 12 месеца гратисен период за изплащане. Полза за фирмите е липсата на обезпечение, каза министърът на икономиката. Фирмите ще могат да вземат до 70 процента от оборота за 2019 или 2020 година или до три милиона лева, обясни представител на банките. Първите договори между банки и Фонда на фондовете вече са подписани.

 

програма Възстановяване
министър на финансите Асен Василев
горантирани кредити
малки и средни фирми
По статията работи:

3E news