НАЧАЛО » ��������������

От 1 януари Молдова ще изнася безмитно вино за ЕС

Така Европарламентът компенсира страната за експортната забрана, която Русия й наложи през септември

fb
3E news
fb
11-12-2013 03:18:00
fb

Европейският парламент разреши на Молдова да внася безмитно вино в страните от ЕС. Мярката е компенсация за наложената неотдавна забрана от страна на Русия за внос на молдовски вина. Това съобщиха от пресслужбата на Европарламента.

Споразумението за асоцииране между ЕС и Молдова, парафирано в края на ноември на срещата на върха за Източното партньорство в литовската столица Вилнюс, предвижда мерки за установяване на зона за свободна търговия между ЕС и Молдова.
 
"Вотът изпраща силен сигнал на политическа подкрепа за европейския избор на Молдова. Непосредствената либерализация на вноса на молдовски вина в ЕС показва нашата политическа воля да отговорим на необоснования и произволен натиск, упражняван от Русия върху нашите източни партньори", заяви докладчикът Юлиу Винклер (ЕНП, Румъния), след одобрението на решението в пленарна зала.
 
"Мерките, подкрепени днес, ще помогнат на молдовските производители на вино да преодолеят трудната ситуация, която им бе причинена от руската забрана. Тясното сътрудничество между институциите на ЕС позволи тази бърза реакция", заяви румънският евродепутат.
 
Депутатите изменят първоначалното предложение, за да гарантират, че мерките могат да влязат в сила още от 1 януари 2014 г.
 
Русия забрани вноса на вина и спиртни напитки от Молдова през септември тази година, като се позова на загриженост за качеството. Въпреки това се смята, че забраната е политически мотивирана и е предназначени да обезкуражи Молдова от засилване на политическите и икономическите връзки с ЕС, коментират наблюдатели.
 
Споразумението за асоцииране между ЕС и Молдова, включително в областта на свободната търговия предвижда пълна либерализация на търговията с вино с бившата съветска република. То трябваше да влезе в сила чак от началото на 2015 г., когато всички процедури бъдат завършени. Страните-членки обаче ускориха действията за облекчаване на износа.
По статията работи:

Галина Александрова