НАЧАЛО » ��������������

ЕК одобри проекта за широколентов достъп в селата у нас

Срокът за неговото изпълнение е 24 октомври 2014 година

fb
3E news
fb
12-12-2013 11:07:00
fb
Най-сетне България ще може да стартира изграждането на високоскоростен широколентов достъп в слаборазвитите райони и селата. Европейската комисия даде "зелена светлина" на проекта, след като прецени, че той отговаря на изискванията за допустимост на държавна помощ и не изкривява свободния пазар. Това съобщават от Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ИА ЕСМИС).

Забавянето на проекта, който през последните шест години така и не бе започнат дори, може да донесе на България загуби от 20 млн. еврофинансиране. В началото на тази година обаче ИА ЕСМИС, която е директен бенефициент по него, поиска от ЕК нотификация. Истинско постижение е, че агенцията получи официалното оведомление в толкова кратък срок, коментира изпълнителният директор Красимир Симонски, предава БТА. Според него, оттук нататък основната роля при изпълнението на проекта е на бизнеса.

По проекта вече има обявени тръжни процедури. Те са открити и дават възможност за международно участие, обясни преди време Симонски. Тогава той поясни, че обявяването им, без да има получена от ЕК нотификация, е рисковано, но така се увеличава шанса проектът да бъде завършен в срок – до 24 октомври 2014 г.

Основната цел на проекта е развитие на електронното управление и предлагане на широколентови услуги от следващо поколение за гражданите и бизнеса в икономически изостанали и отдалечени райони на страната. Високоскоростен интернет достъп от следващо поколение ще бъде изграден в 29 общински центрове и 24 малки населени места, с обща дължина около 860 км.

Избраните населени места по проекта са с обща територия от 7 919 кв. км. или 7% от територията на страната. В тях живеят 277 765 души. Това е 8 на сто от населението, живеещо извън областните градове и столицата или 4 на сто от населението на България, пише в съобщението.

Общата стойност на проекта е в размер на 39,1 млн. лв., по Оперативна програма "Регионално развитие".


По статията работи:

Галина Александрова