НАЧАЛО » ��������������

ЕП насочва 270 млн. евро за подпомагане на властите в борбата с укриването на данъци

Членовете на ЕП одобриха регламента за създаване на програма Fiscalis от 2021-2027 г., която ще осигури финансови ресурси на националните данъчни власти за по-добро сътрудничество.

fb
3E news
fb
20-05-2021 10:15:58
fb

Членовете на Европейския парламент (ЕП) одобриха регламента за създаване на програма Fiscalis от 2021-2027 г., която ще осигури финансови ресурси на националните данъчни власти за по-добро сътрудничество. В отговор на хода на програмата докладчикът Свен Гиголд (Зелените, Германия) каза: „Публичните каси са празни и сътрудничеството между данъчните администрации в Европа и извън нея е жизненоважно, за да се гарантира, че всеки допринася справедливия си дял за обществото.

„Европейският парламент засили програмата Fiscalis, като включи списък с приоритетни действия за националните данъчни администрации и осигури финансирането на съвместни одити, за да може ефективно да се бори с укриването и избягването на данъци през границите. Като част от окончателното споразумение Съветът ще се среща ежегодно с членове на Европейския парламент, за да обсъжда въпроси, свързани с данъчното сътрудничество. Това е важно признание от държавите-членки, че демократичният контрол по данъчните въпроси е от решаващо значение. "

Решението за ратифициране на споразумението, постигнато между преговарящите в Европейския парламент и португалското председателство на Съвета, беше обявено в сряда вечерта, след като не бяха отправени искания Европейският парламент да отхвърли или измени сделката, постигната от преговарящите от ЕП и Съвета.

Споделяне на информация - простият и ефективен инструмент

Често слабото място, което използват избягващите данъчно облагане е, че националните власти не споделят достатъчно информация помежду си, понякога просто поради липса на административен капацитет за това. Програмата Fiscalis ще насочи 269 милиона евро за период от 7 години, за да помогне на националните данъчни администрации да изградят капацитет за обмен на информация помежду си и по-добро прилагане на данъчното законодателство на ЕС.

Как Парламентът подсили програмата

Евродепутатите успяха да подобрят различни аспекти на програмата в сравнение с предложенията на Комисията и държавите-членки. Тези подобрения включват списък с приоритетни действия, по които националните данъчни власти ще трябва да работят, за да се борят с укриването и избягването на данъци, както и подобрената система за оценка и отчитане ще разкрие възможни недостатъци в сътрудничеството и обмена между данъчните власти.
Ще се финансират мерки за съвместни одити на няколко национални данъчни власти, които са ефективен инструмент за контрол на данъчните плащания на транснационални корпорации. Програмата ще бъде отворена за експерти от най-слабо развитите страни, които ще са от съществено значение за постигане на глобален обмен между данъчните власти в дългосрочен план. Съветът и COmmission ще бъдат изслушвани ежегодно от членовете на ЕП, за да обсъдят уроците, извлечени от програмата Fiscalis.
 

Програмата има за цел да подпомогне данъчните власти за подобряване на функционирането на единния пазар, насърчаване на конкурентоспособността и лоялната конкуренция на ЕС в Съюза, защита на финансовите и икономическите интереси на ЕС и държавите-членки, включително защита на тези интереси от данъчни измами, данъци укриване и избягване на данъци и подобряване на събирането на данъци. Освен това тя има конкретната цел да подкрепи данъчната политика и прилагането на данъчното законодателство на ЕС, да насърчи данъчното сътрудничество, включително обмена на данъчна информация и да подпомогне изграждането на административен капацитет. Подобни програми на ЕС съществуват от 1998 година.

Повече информация може да научите ТУК.

данъчно законодателство
данъчни власти
укриване на данъци
ЕП
270 млн. евро
програмата Fiscalis
Зелените
По статията работи:

3E news