НАЧАЛО » ��������������

От Брюксел с любов: Тайната за харчене на средствата от Фонда за възстановяване

fb
3E news
fb
18-04-2021 11:04:54
fb

Средствата за възстановяване след COVID трябва да бъдат изразходвани бързо от държавите-членки, които вече се борят за степента им на усвояване. Президентът Урсула фон дер Лайен и еврокомисарят по климата Франс Тимерманс трябва да популяризират наличната помощ. Това е описала в свой анали Брук Райли, ръководител на въпросите на ЕС в Rockwool Group, световен лидер в строителната изолация, цитирана от Euractiv.  

Никога досега не е трябвало да се изразходват толкова много пари, толкова бързо и от толкова малко хора - ако Уинстън Чърчил беше днес, това вероятно би казал това за фондовете за възстановяване на ЕС.

Във фонда „Следващо поколение ЕС“ ще има до 750 млрд. евро, но парите ще бъдат недостижими, ако не бъдат изразходвани до крайния срок в края на 2026 г., и контрапродуктивни, ако не дава приоритет на климатичните действия.

Факт е, че събирането на пари е много по-лесно, отколкото тяхното разумно харчене. Бюджетната дирекция на Комисията вече заема милиарди при почти нулеви лихвени проценти за подпомагане на безработицата. Набирането на средства за възстановяване ще бъде същото, само че в още по-голям мащаб.

Вярно е, че германският конституционен съд задържа официална ратификация на средствата за възстановяване. Но институцията пое по същата линия и за програмата за спешна овладяване на пандемията на Европейската централна банка, която така или иначе продължи. Рано или късно парите ще бъдат налични.

И в това се крие проблемът. Държавите-членки вече се борят да усвоят своя дял от стандартния седемгодишен бюджет на ЕС. Как ще се справят с 60% увеличение на финансирането?

Много от тях ще зависят от т. нар. „техническа помощ“.Техническата помощ е един от тези термини за евро-жаргон, но в основата си всичко е свързано с хората. Ако искате да удвоите размера на вашата програма за обновяване на сгради или възобновяема енергия, имате нужда от повече чиновници в министерствата и градовете. Нуждаете се от повече хора, които помагат на домакинствата и бизнеса да кандидатстват за субсидии и да намерят квалифицирани работници. Имате нужда от повече работници.

Това може да изглежда очевидно. Но до преди около три седмици беше изключително трудно да се изразходват средствата за възстановяване на ЕС за техническа помощ. Какво се е променило?

Първо, специалната работна група на ЕК - RECOVER - преработи официалните насоки за финансиране на техническа помощ. До промяната страните трябваше да разпределят средства за всеки отделен проект - тоест отделен бюджет за всички проекти във всеки от националните планове за възстановяване.

Това беше твърде сложно. Като се има предвид бързането с изготвянето на планове за възстановяване за края на април и борбата за изготвяне на допустими проекти, техническата помощ не получи приоритет. И дори да беше, щеше да бъде разделен на стотици различни инициативи. Сега страните могат да създадат хоризонтални бюджети за техническа помощ и да харчат парите горе-долу, както сметнат за добре. Това е решаваща разлика.

Второ, има все повече подкрепа на ниво ЕС, за да се помогне на страните да използват нови бюджети за техническа помощ. Съществува дирекция REFORM на ЕК с над 100 милиона евро годишен бюджет, за да предоставя на министерства и други кандидати експертна консултация. Съществува консултативният център на ЕС (EU Advisory Hub), който е преоткрит като нещо като паневропейски център за подкрепа за разработване на проекти.

Там е и Европейската инвестиционна банка. Всички те имат мандат да дават приоритет на зелените инвестиции.

Признайте го - само четенето на този списък беше усилие. Това е голяма част от предизвикателството. Техническата помощ е като Кларк Кент: повърхностно скучен, но със скрити суперсили, които могат да направят разликата в проектите.

Това трябва да осъзнаят председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен, изпълнителният вицепрезидент Франс Тимерманс и други:  те разполагат с огромна административна сила, която трябва да обяснят и рекламират повече, започвайки с новите насоки за възстановяване (RECOVER). Можете да наричате тази техническа помощ „от Брюксел с любов“ и няма да сгрешите.

ЕК
Фонда за възстановяване
средства
възможности
проекти
харчене
По статията работи:

Георги Велев