НАЧАЛО » ��������������

Над 50% от фирмите за скрап са преминали в сивия сектор

Само за година заради рестрикции в закона лицензираните пунктове за изкупуване на метали намаляха от 2300 на 900, алармира Асоциацията по рециклиране

fb
3E news
fb
12-12-2013 04:08:00
fb

"Фирмите за скрап масово преминават в сивия сектор на икономиката заради рестриктивните изисквания в Закона за управление на отпадъците, въведени от юли 2012. В момента в страната има около 900 лицензираните площадки за изкупуване на метали от общо 2300 преди това." Това съобщи за Bulgaria On Air юристът на Българска асоциация по рециклиране Надя Съботинова.

Според нея последиците за бранша ще са още по-лоши, когато от средата на юни 2014 г. влязат в сила и двете най-големи рестрикции. От тогава пунктовете за изкупуване на метални отпадъци ще трябва да преминат на безкасово разплащане към доставчиците на суровини, а физически лица вече няма да имат право да предават събраното желязо срещу кешово плащане. С въвеждането на двете изисквания секторът ще бъде доведен до колапс, предупреждава Съботинова.

Освен това от догодина общините ще плащат по-големи такси за тон отпадъци, извозени към депата, което на свой ред ще се отрази върху таксата смет за гражданите, коментира още тя.

Юристката е на мнение, че резултатът от приложението на новите мерките не е добър нито за държавата, нито за хората. "От една страна гражданите нямат достъп до площадките близо 3 пъти по-малкия им брой и изгонването им в индустриалните зони, а от друга - голяма част от компаниите се отказват от лиценза и продължават да работят в сивия сектор. Незаконните пунктове поставят в неравностойно положение лицензираните компании, тъй като не спазват редица изисквания - екологични, за банкови гаранции и т.н.", обясни Съботинова.

В резултат на това по-голямата част от отпадъците не влизат в системата за рециклиране, а отиват към депата. Което пък догодина ще увеличи таксите смет за извозване на тон отпадъци за общините и те ще се принудят да вдигнат такса смет и за гражданите, посочи още тя.


България изостава от изпълнението на заложените цели по разделно събиране на отпадъци, смятат още от Асоциацията по рециклиране. Лицензираните площадки за скрап са под санитарния минимум, тъй като за страната са необходими най-малко около 1200 пункта, до които хората да имат достъп и да предават отпадъците си. Затварянето на площадките е оставило и 7000 души без работа.
По статията работи:

Галина Александрова