НАЧАЛО » ��������������

БДЖ ще си върне дължимите 5 млн. евро от сръбските железници

Жп линията София-Драгоман и АМ "Калотина" може да бъдат финансирани по "Connecting Europe Facillities"

fb
3E news
fb
11-12-2013 07:33:00
fb
През януари ще бъде подписано споразумение за дълга на сръбската железница към БДЖ, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. По негови думи е било постигнато споразумение за разсрочено връщане на сумата в размер на 5 милиона евро. Папазов отбеляза, че разговорите по тази тема са започнали преди 3 седмици. Създадена е работна група, която още в първите дни на януари ще замине за Белград, за да подпише споразумение как ще бъде покрит дългът.

По време на срещата между Папазов и сръбския му колега Александър Антич са коментирали и варианти за превоз на товари от БДЖ на територията на Сърбия. Към момента има голям интерес в тази посока, посочи българският министър, и изрази надежда, че това ще може да стане още в началото на пролетта.

По отношение на общите инфраструктурни проекти, стана ясно, че модернизацията на жп линията Драгоман-София ще бъде завършена през 2016 г. Получихме уверението, че се работи усилено и за електрификацията на връзката до Ниш, отбеляза Папазов.

"Ще се опитаме двете отсечки – за жп транспорта от София до Драгоман и автомагистралата от София до Калотина да бъдат финансирани от "Connecting Europe Facillities". Цялата автомагистрала е 117 милиона евро, но ние ще финансираме само 31 км от границата до четирилентовия път, което е най-тежкото трасе. Надявам се да бъде в рамките на 70 милиона евро", допълни Папазов. Той каза, че е възможно и реално в средата на 2016 г. да бъде пуснато движението по магистралата София-Ниш.По статията работи:

Галина Александрова