НАЧАЛО » ��������������

бТВ пресметна: Колко пари ще вземат депутатите за месеца "ваканцуване" преди изборите

Заплатата им се калкулира на база средното месечно възнаграждение в обществения сектор, но с добавки за участие в комисии, години стаж и... т. нар. безотчетни 2/3

fb
3E news
fb
14-10-2016 09:21:00
fb

Депутатите си гласуваха близо месец ваканция до президентските избори на 6 ноември, като обясниха, че Парламентът може да не работи, но не и те, защото комисиите ще заседават. В студиото на „Тази сутрин“ по bTV Мария Цънцарова изчисли, че за това време всеки депутат ще получи 5344 лв.

Как се получава тази сума?

Заплатата на депутатите се формира, като средната месечна заплата в обществения сектор се умножи по 3. В последните три месеца тя е била 975 лв., следователно основната заплата на всеки народен представител, който не отсъства от работа, е 2925 лв.

Председателят на Парламента получава 155% от заплатата на редовия депутат, което е 4534 лв.

Зам.-председателите пък получават 145% от заплатата на народния представител, т.е. 4241 лв.

Депутатите обаче получават и по още 15% от заплатата си за участие в комисия – 439 лв., както и по 30 лв. за всяка година трудов стаж. Така, в минималния случай, един депутат получава месечно 3394 лв. Трябва да се има предвид, че всеки депутат участва поне в две комисии и много малко имат само година стаж.

Освен това всеки народен представител получава и т. нар. безотчетни 2/3, които са в размер от 1950 лв.

Следователно минималната сума, която вземат народните избраници за месец, е 5344 лв.

Отделно се покриват разходите за личните им автомобили – по 20 ст. на километър пробег. Предстои да видим колко ще изхарчат, но миналата година месечният разход на НС за това перо е бил около 106 хил. лв.

Днес Парламентът се събира на извънредно заседание, след като депутатите от БСП успяха да съберат необходимите гласове за това. Първата точка в дневния ред е свързана с отмяна на решението предизборната ваканция. В 9 ч. обаче нямаше кворум за заседание.

В студиото на „Тази сутрин“ депутатите Стоян Мирчев от БСП и Светлин Танчев БДЦ увериха, че ще отидат на работа.

Танчев обаче предположи, че „ако се продължи с цирковете и популизма“, няма да се отмени ваканцията. Не смятам, че закриваме Народното събрание, не е нормално това, което се случва в последните седмици, предвид предизборната кампания. Трябва да има по-отговорно отношение, да има идеи и най-добрите да надделяват, а не да има лозунги, каза той.

Ние сме парламентарна държава, а управляващото мнозинство обезглавява държавата в момент, в който тя се тресе, каза Мирчев. Разбирам ги – в последния месец не успяват да съберат кворум, добави той.

Танчев възрази, че основната работа на депутатите е в комисиите, а „това в пленарна зала е по-скоро за по телевизията“.

депутати
заплащане
предизборна ваканция
По статията работи:

Галина Александрова