НАЧАЛО » ��������������

През 2014 г. стартира рехабилитацията на язовирите "Луда Яна" и "Пловдивци"

Регионалното министесртво фокусира усилията си във водния сектор и изграждането на пътища

fb
3E news
fb
12-12-2013 07:13:00
fb
До края на 2017 г. трябва да приключи рехабилитацията на язовирите "Луда Яна" и "Пловдивци", чийто индикативни стойности се оценяват съответно на – 26 и 21 милиона лева. Ремонтните дейности ще стартира през 2014 г., увери министърът на регионалното развитие Деслава Терзиева, която днес отчете свършеното през първите шест месеца работа. По нейни думи, голяма част от усилията на ведомството в бъдеще ще бъдат фокусирани именно във водиня сектор.

В тази връзка Терзиева обясни, че вече е готов идейният проект за рехабилитацията на яз. "Студена", която ще струва около 16 млн. лева. През 2014 г. също така се очаква да бъде рехабилитирана и стената на яз. "Христо Смирненски", включтително ще бъде посдписан договор за обследване на площадката и проектиране на яз. "Нейковци".

Част от финансирането на ремонтните дейности по всяка вероятност ще бъде осигурено със заем от Световната банка, стана ясно от думите на Терзиева. Тя бе категорична, че водната инфраструктура е била занемарена и много проекти неоснователно са били замръзени, като това е довело до загуба на милиони.

Във връзка с реформата в сектора, Терзиева подчерта, че вече са напълно готови всички 51 регионални планове. Документите, които съдържат подробна информация за състоянието на ВиК мрежата по райони, ще помогнат за това да се избере най-правилният инвестиционен микс и подход за обновяването ѝ.

Другият основен приоритет пред регионалното министерство е пътната инфраструктура, като и в момента се изграждат над 1 100 км пътища на обща стойност 1.5 млрд. лв. Пиоритетно ще бъдат ремонтирани трасетата от първи и втори клас, посочи Терзиева. Финасирането за тях ще дойде от националния бюджет и от ОП "Региони в растеж".

Същевременно продължава изграждането на магистрали. Фокусът в това отношение пада върху АМ "Струма" и строежа на сложния Лот 3. По последни данни неговата стойност ще падне под 1 млрд. евро, след като проектът за него бъде актуализиран.

Що се отнася до АМ "Хемус" - в момента приключва актуализацията на предпроктните проучвания. Даден е старт и на търга за проектиране и изготвяне на ОВОС на 60 км участък от аутобана – от Ябланица до връзката Плевен-Ловеч. Тези дейности следва да бъдат извършени в рамкитен а една година.

Подготвя се и рехабилитация на около 40 км от АМ "Тракия", която ще бъде финансирана по програмата "Транзитни пътища V". Тръжните процедури за тях ще бъдат обявени в началото на идната година, посочи Терзиева.


По статията работи:

Галина Александрова